Γιατί οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν κοιμούνται λιγότερο; Η απρόσμενη απάντηση έχει να κάνει με βιώματα χιλιάδων ετών

24223

Οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν κοιμούνται λιγότερη ώρα και πιο ελαφριά.
Όμως αυτό που οι ηλικιωμένοι χαρακτηρίζουν ως “αϋπνία”, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα χαρακτηριστικό επιβίωσης.
«Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι παραπονούνται ότι ξυπνούν νωρίς και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν.
Αλλά μπορεί να μην τους συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο. Απλώς μερικά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος δεν είναι διαταραχές αλλά υπολείμματα του εξελικτικού μας παρελθόντος», εξηγούν οι επιστήμονες.
Ερευνητές από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Ντιουκ, στην Βόρεια Καρολίνα, έκαναν μελέτες πάνω σε μία φυλή της βόρειας Τανζανίας, που εξακολουθούν να ζουν σε ομάδες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο “Proceedings of the Royal Society B”, έδειξαν πως οι διαφορές στον ύπνο που σχετίζονται με την ηλικία, διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον ένα άτομο είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Αυτό πρόσφερε στους προγόνους μας προστασία από πιθανούς εισβολείς που παραμόνευαν τη νύχτα», εξηγούν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη θεωρία τους στους ανθρώπους της φυλής Χάζντα, οι οποίοι ζουν και κοιμούνται σε ομάδες των 20-30 ατόμων.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι άνδρες και οι γυναίκες ασχολούνται με την καλλιέργεια και την εξασφάλιση της τροφής, ενώ το βράδυ κοιμούνται έξω ή όλοι μαζί σε καλύβες.
«Είναι εξίσου σύγχρονοι με εμάς, αλλά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης εξελικτικής ιστορίας επειδή ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που είναι πιο κοντά στους προγόνους μας.
Κοιμούνται κάτω, δεν έχουν τεχνητό φωτισμό ή κλιματισμό, δηλαδή τηρούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες ύπνου των πρώτων ανθρώπων στη Γη», λέει η Αλίσα Κριτέντεν, επίκουρη καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, που έλαβε μέρος στην έρευνα.

Οι εθελοντές ηλικίας 20 έως 60 ετών, συμφώνησαν να φορούν μια μικρή συσκευή ρολογιού στους καρπούς τους για 20 ημέρες, για να καταγραφούν οι  νυκτερινές τους κινήσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τις 220 ώρες, υπήρχαν μόνο 18 λεπτά όπου όλοι οι ενήλικες κοιμούνταν ταυτόχρονα.

Κατά μέσο όρο, πάνω από το ένα τρίτο της ομάδας ήταν σε εγρήγορση ή κοιμόταν πολύ ελαφριά.
Και αυτοί ήταν τα γηραιότερη μέλη της ομάδας, από τους οποίους έπρεπε τουλάχιστον ένα άτομο να μένει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει παρόμοια μοντέλα ύπνου σε πτηνά, ποντίκια και άλλα ζώα, αλλά η μελέτη είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτει το φαινόμενο σε ανθρώπους.
Οι ερευνητές ελπίζουν στο μέλλον να μπορέσουν να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα τις διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με την ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Τα προβλήματα στην όραση μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με επιστήμονες