Γιατί η πείνα μας προκαλεί νεύρα; Μια έρευνα που αλλάζει όσα γνωρίζουμε για το σώμα και τις αντιδράσεις μας

850
Το αίσθημα του εκνευρισμού που νιώθουμε όταν πεινάμε, εξηγεί μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός της πείνας και του εκνευρισμού είναι μια περίπλοκη συναισθηματική αντίδραση, που προέρχεται από την αλληλεπίδραση της βιολογίας, της προσωπικότητας και των περιβαλλοντολογικών συνθηκών.
Η Τζένιφερ Μακ Κόρμακ, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, εξηγεί:
«Όλοι γνωρίζομε ότι η πείνα καμιά φορά επηρεάζει τα συναισθήματά μας και τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο γύρω μας, αλλά μόλις πρόσφατα η ευερεθιστότητα λόγω πείνας βρήκε θέση και στα λεξικά. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που κινητοποιεί η πείνα».
Η έρευνα
Η έρευνα έγινε με περισσότερα από 400 άτομα στις ΗΠΑ. Ανάλογα με το πείραμα που έκαναν, οι εθελοντές είδαν μια φωτογραφία που ήταν σχεδιασμένη να προκαλεί θετικά, ουδέτερα και αρνητικά συναισθήματα.
Στη συνέχεια είδαν ένα κινέζικο σήμα και τους ζητήθηκε να το βαθμολογήσουν σε κλίμακα από το 0 έως το 7, ανάλογα με το πόσο ευχάριστο τους ήταν. Παράλληλα, τους ζήτησαν να πουν πόσο πεινασμένοι ένιωθαν.
Οι ερευνητές έκαναν μια διαπίστωση, ότι όσο πιο πεινασμένοι ένιωθαν οι συμμετέχοντες, τόσο πιθανότερο ήταν να βαθμολογήσουν αρνητικά το κινέζικο σήμα.
«Η ιδέα εδώ είναι ότι οι αρνητικές εικόνες παρέχουν ένα πλαίσιο στο άτομο να ερμηνεύσει το αίσθημα της πείνας ως δυσάρεστο.
Άρα κάτι ιδιαίτερο υπάρχει με τις δυσάρεστες καταστάσεις που κάνει τους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο από το αίσθημα της πείνας παρά από ευχάριστες ή ουδέτερες καταστάσεις», συμπληρώνει η Μακ Κόρμακ.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η συναισθηματική αυτογνωσία του ατόμου. Όσοι γνωρίζουν ότι η πείνα τους θα μετατραπεί και θα εκδηλωθεί σε εκνευρισμό, έχουν λιγότερες πιθανότητες να νευριάσουν.

Στο πείραμα που συμμετείχαν πάνω από 200 φοιτητές, οι ερευνητές τους ζήτησαν να έχουν φάει ή να μείνουν νηστικοί.
Αφού ορισμένοι φοιτητές έκαναν μια άσκηση γραφής, ικανή να τους κάνει να επικεντρωθούν στα συναισθήματά τους, μετά όλοι συμμετείχαν σε ένα σενάριο που τους προκαλούσε αρνητικά συναισθήματα. Συγκεκριμένα, συμπλήρωσαν μια δύσκολη άσκηση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που ήταν προγραμματισμένος να καταρρεύσει λίγο πριν την ολοκλήρωση της άσκησης. Στη συνέχεια, ένας εκ των ερευνητών κατηγόρησε κάθε φοιτητή για την κατάρρευση του υπολογιστή.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συναισθήματα που τους προκλήθηκαν και πόσο ποιοτικό ήταν το πείραμα.
Όσοι φοιτητές ένιωθαν πεινασμένοι, είχαν πιο δυσάρεστα συναισθήματα, άγχος ακόμη και μίσος. Είχαν επίσης την άποψη ότι ο διοργανωτής του πειράματος ήταν πιο σκληρός από τους υπόλοιπους.
Αντίθετα, όσοι φοιτητές είχαν φάει είχαν πιο ψύχραιμη και σωστή κρίση.
Η Τζένιφερ Μακ Κόρμακ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στη σχέση σώματος-μυαλού. Το σώμα μας παίζει καθοριστικό ρόλο στις εμπειρίες μας, στις αντιλήψεις και στη συμπεριφορά μας που αλλάζει αν είμαστε πεινασμένοι ή χορτάτοι, κουρασμένοι ή ξεκούραστοι, υγιείς ή άρρωστοι.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας. Να προσέχουμε στα σήματα που μας στέλνει επειδή έχουν σημασία όχι μόνο για τη μακροπρόθεσμη ψυχική μας υγεία, αλλά και για την καθημερινότητά μας. Καθορίζει τις σχέσεις μας την επαγγελματική μας επίδοση την συνολική ψυχολογία μας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί συνεχίζουμε να πεινάμε ακόμη κι αν έχουμε φάει; Οι παράγοντες που «παραπλανούν» τον εγκέφαλο