Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τα πόδια πάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Δείτε το πείραμα

7436
Πολλοί συνοδηγοί ακουμπάνε τα πόδια τους στο ταμπλό του αυτοκινήτου, αγνοώντας την επικινδυνότητα αυτής της συνήθειας. 

Ακόμη και μια μικρή σύγκρουση, μπορεί να ενεργοποιήσει τον αερόσακο, ο οποίος θα σπρώξει με ορμή τα πόδια προς τα πίσω, σπάζοντας τα κόκαλα και προκαλώντας σοβαρά τραύματα. Μάλιστα, γιατροί υποστηρίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε, αν ο συνοδηγός καθόταν κανονικά στη θέση του και ότι πιθανότατα θα τη γλίτωνε με λίγες γρατσουνιές.

Για να εξετάσουν πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η συνήθεια, τα μέλη των MythBusters, χρησιμοποίησαν μια κούκλα. Όταν μετά τη σχεδιασμένη σύγκρουση, άνοιξε ο αερόσακος, τα πόδια της κούκλας, έσπασαν σε διάφορα σημεία και ύστερα από ακτινογραφίες είδαν σοβαρά και ίσως ανεπανόρθωτα τραύματα.

Δείτε το πείραμα των Mythbusters:

Airbag Disaster MiniMyth

Could sitting with your legs on or against the dashboard in a car collision KILL YOU? We have the answer. If you missed the full episode, watch Heads Will Roll on SCI GO: http://bit.ly/2zGKrHk

Δημοσιεύτηκε από MythBusters στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Απόδειξη στην επικινδυνότητα αυτής της συνήθειας αποτελεί η ιστορία της 33χρονης Audra Tatum από την Αμερική πριν από μερικά χρόνια. Η γυναίκα παραδέχτηκε ότι κάθε φορά που έμπαινε στο αυτοκίνητο συνήθιζε να ακουμπάει το ένα πόδι της πάνω στο ταμπλό, θεωρώντας ότι αν γίνει κάτι θα προλάβει να το κατεβάσει.

Μια μέρα καθώς επέστρεφε με τον σύζυγό της και το παιδί της στο σπίτι, ένα αυτοκίνητο πετάχτηκε μπροστά τους, προκαλώντας μια μικρή σύγκρουση.
Όλοι γλίτωσαν με μικρές γρατσουνιές και μώλωπες, εκτός από τη μητέρα. Έσπασε τον αστράγαλο, τον μηρό και το χέρι της.

Παρόλο που το χτύπημά της δεν ήταν μοιραίο, χρειάστηκαν πολλές επεμβάσεις για να μπορέσει να ξαναπερπατήσει. 

«Άνοιξε ο αερόσακος, εκτόξευσε το πόδι μου κι μου έσπασε τη μύτη. Έβλεπα την πατούσα μου να έχει γυρίσει προς το πρόσωπό μου» αφηγείται στο CBS.
Παρόλο που το χτύπημά της δεν ήταν μοιραίο, χρειάστηκαν πολλές επεμβάσεις για να μπορέσει να ξαναπερπατήσει. 
Δεν μπορεί να σταθεί περισσότερο από τέσσερις ώρες όρθια και χρειάστηκε να βάλει δύο βίδες στον αστράγαλο της, δύο στο ισχίο της, και δύο στο γόνατό της.

 

Διαβάστε επίσης: «Το κράνος σώζει ζωές». Τι να προσέξετε στην αγορά του κράνους ώστε να είναι ασφαλές

 

 

Διαβάστε επίσης: Μην αφήνετε τον σκύλο μέσα στο αμάξι. Μπορεί να τον σκοτώσετε. Το πείραμα με το αυγό στο αυτοκίνητο που ψήθηκε σε 15΄ (βίντεο)