Γιατί δεν πρέπει να τρώμε βιαστικά αλλά να μασάμε αργά την τροφή; Ποιες είναι δυνητικά οι σοβαρές συνέπειες

2156

Ο τρόπος με τον οποίο μασάει κάποιος την τροφή, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία όσο και στη διατήρηση του σωματικού βάρους.
Σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα, που μελέτησε περιπτώσεις 1803 ατόμων, όσοι πραγματοποιούν τα γεύματα τους με βιασύνη είτε γιατί έχουν περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους, είτε γιατί ο ρυθμός που καταπίνουν είναι πολύ γρήγορος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το σάκχαρο τους.
Κατά τη μάσηση, η τροφή τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια που είναι ευκολότερο να καταποθεί, αλλά αναμιγνύεται και με το σάλιο, που βοηθά σημαντικά τη διαδικασία της πέψης.
Για την ακρίβεια, βελτιώνει την πέψη του αμύλου και λιπαίνει τις τροφές, ώστε να γίνει ομαλή κατάποση και να μην τραυματιστεί ο οισοφάγος.
Το σάλιο επίσης, συμβάλλει στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα και άλλους βλαβερούς παράγοντες.
Όταν η τροφή αναμειχθεί με το σάλιο, αποκτά αντιαλλεργική και αντιβακτηριακή δράση, λόγω των αντισωμάτων και της λυσοζύμης.

Το αργό μάσημα διευκολύνει την πέψη και προωθεί την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Το αργό μάσημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτρέπει τις βουλιμικές τάσεις.
Η κάθε μπουκιά χρειάζεται να μασηθεί 15 περίπου φορές, καθώς τότε ο εγκέφαλος λαμβάνει ευκολότερα το μήνυμα του κορεσμού.
Μια κανονική μερίδα φαγητού, ιδανικά απαιτεί 20 λεπτά για να καταναλωθεί, αν και σπάνια πλέον κάποιος αφιερώνει τόσο χρόνο στο γεύμα του.
Σημαντικό είναι να ξέρουμε, ότι ο εγκέφαλος ενημερώνει για τον κορεσμό, 20 λεπτά αργότερα από από τη λήψη της τροφής.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις πολλαπλές υποχρεώσεις, δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα να συνηθίζει ο οργανισμός σε γρήγορο μάσημα και κατάποση.
Έτσι κάποιος μπορεί να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από εκείνη που πραγματικά χρειάζεται, γιατί δεν αφήνει στον εγκέφαλο το περιθώριο να ενημερώσει ότι χόρτασε.
Το αργό μάσημα διευκολύνει την πέψη και προωθεί την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
Αντίθετα, όσοι μασούν και καταπίνουν γρήγορα ή βιαστικά, αργούν να αισθανθούν κορεσμό, μπορεί να τραυματίσουν τον οισοφάγο τους και μακροπρόθεσμα ενδέχεται να παρουσιάσουν πεπτικές διαταραχές, όπως είναι το έλκος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ακόμη και αλλεργίες σε τρόφιμα μπορεί να οφείλονται στη γρήγορη μάσηση, καθώς το γαστρεντερικό σύστημα επηρεάζεται από τα άπεπτα μακρομόρια, όπως η πρωτεΐνη, που ερεθίζουν τον βλεννογόνο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να διαθέτουμε επαρκή χρόνο για να απολαύσουμε ένα γεύμα, προσέχοντας το σώμα και την υγεία.

Διαβάστε επίσης: Γευστικές προτάσεις για βραδινό φαγητό, που δεν παχαίνουν αλλά χορταίνουν. Απολαύστε τις άφοβα