Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ και σε χιμπατζήδες, ύστερα από νεκροψία

396

Αμερικανοί επιστήμονες, εντόπισαν για πρώτη φορά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ στους εγκέφαλους χιμπατζήδων.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα σημάδια ήταν πιο εμφανή στους ηλικιωμένους χιμπατζήδες, όπως και στους ανθρώπους.
Τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την νόσο.
Στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, συσσωρεύεται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, η οποία σχηματίζει κολλώδεις πλάκες μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Αυτές οι πλάκες προκαλούν αλλαγές σε μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται tau, προκαλώντας το σχηματισμό νευροϊνιδιακών πλεγμάτων.
Οι πλάκες και τα πλέγματα εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου, προκαλώντας απώλεια μνήμης και άλλες γνωστικές δυσλειτουργίες.
Παρόμοια σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ βρέθηκαν για πρώτη φορά και σε εγκέφαλους των χιμπατζήδων.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο μελέτησαν με νεκροψία εγκεφάλους 20 ηλικιωμένων χιμπατζήδων, ηλικίας 37 έως 62 ετών και ανακάλυψαν στοιχεία της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Συγκεκριμένα εντόπισαν στους εγκέφαλους 12 ζώων τοξικές αμυλοειδείς πλάκες, όπως δηλαδή συμβαίνει και στους εγκεφάλους ανθρώπων ασθενών.
Παράλληλα εντόπισαν και νευρικά πλέγματα που είναι «σήμα κατατεθέν» της ασθένειας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι πλάκες και τα πλέγματα προκαλούν το ίδιο είδος εκφυλισμού στους εγκεφάλους των χιμπατζήδων όπως και στους ανθρώπους, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η επικεφαλής της μελέτη, Δρ. Αννα Μαρία Ραγκάνι, τόνισε ότι μέχρι στιγμής κανένας χιμπατζής δεν έχει εμφανίσει Αλτσχάιμερ.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν οι πλάκες μπορεί να είναι υποπροϊόντα της νόσου και όχι κύριες αιτίες της.
«Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις διαφορές μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και του εγκεφάλου των χιμπατζήδων, τότε θα είμαστε σε θέση εντοπίσουμε τι προκαλεί τον εκφυλισμό και να βρούμε νέες θεραπείες κατά της νόσου», επεσήμανε η Δρ. Ραγκάνι.

 

Διαβάστε επίσης: Η μεσογειακή δίαιτα κάνει περισσότερο καλό στους εύπορους απ΄ ότι στους φτωχούς. Πώς εξηγείται