Για ποιους λόγους μπορεί μια γυναίκα να έχει καθυστέρηση. Το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές προκαλούν προβλήματα στον κύκλο

1227
Η καθυστέρηση της περιόδου είναι ένας πολύ συχνός λόγος ανησυχίας των γυναικών.
Οι γυναικολόγοι αναφέρουν, πως ένα μεγάλο ποσοστό από τις επισκέψεις που δέχονται, είναι αναστατωμένες γυναίκες που αγχώνονται για πιθανή εγκυμοσύνη.

Συνήθως μετράνε την καθυστέρηση λανθασμένα, από την ημέρα που θα έπρεπε να έχει αδιαθετήσει μια γυναίκα, ενώ πρέπει να μετρώνται πέντε ημέρες αργότερα.
Δηλαδή αν ο κύκλος είναι 28 ημερών, η καθυστέρηση υπολογίζεται από τις 33 ημέρες και μετά.
Υπάρχουν όμως, αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο.

Ασταθής κύκλος: Αν η περίοδος είναι άστατη, τότε οι μικρές μεταβολές δεν θεωρούνται ανησυχητικές. Υπάρχουν περιστατικά με καθυστέρηση 10 ημερών, που αποδόθηκαν στην αστάθεια του κύκλου.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η διάρκεια της περιόδου είναι άλλες φορές μικρότερη και άλλες μεγαλύτερη.

Άγχος: Το άγχος επηρεάζει τις ορμόνες και μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση, μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων.
Αν μια γυναίκα ανησυχήσει λόγω της καθυστέρησης της περιόδου της, ως αποτέλεσμα της ψυχολογικής πίεσης είναι να καθυστερήσει και άλλο.

 

Διατροφικές διαταραχές: Όσες πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, είτε ανορεξία ή παχυσαρκία, παρουσιάζουν συχνά διαταραχές στην περίοδο.
Ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά και να φέρει εις πέρας τις διαδικασίες που χρειάζεται, απαιτεί συγκεκριμένα κιλά.
Τα παραπάνω ή τα λιγότερα προκαλούν προβλήματα, όχι μόνο στον κύκλο, αλλά και σε άλλα όργανα.

Θυρεοειδής: Τα προβλήματα του θυρεοειδή αδένα, επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την περίοδο.
Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχεται ο θυρεοειδής προληπτικά.
Τα συμπτώματα από την ελλειπή λειτουργία του, περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία, αύξηση του σωματικού βάρους, κατάθλιψη, βαριά περίοδο ή διακοπή περιόδου.

Αλλαγή προγράμματος: Ακόμη και μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα, μπορεί να συμβάλλουν στην μεταβολή του κύκλου.
Από τα ξενύχτια, την αλλαγή γραφείου ή ένα ταξίδι, η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει, καθώς οι ορμόνες αποσυντονίζονται.

 

Φαρμακευτική αγωγή: Η φαρμακευτική αγωγή, από απλά χάπια για το κρυολόγημα, μέχρι αντικαταθλιπτικά, καθυστερούν την περίοδο ή την διακόπτουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ασθένεια: Οποιαδήποτε ασθένεια, κρύωμα, ίωση μπορεί να ευθύνεται για την καθυστέρηση του κύκλου.
Οι διαταραχές σταματούν, μόλις ανακάμψει ο οργανισμός.

Διαβάστε επίσης: Δικαιούνται οι γυναίκες άδεια από τη δουλειά τους όταν έχουν περίοδο; Επιχείριση στην Ινδία ζητά να κατοχυρωθεί με νόμο