Επικίνδυνο το ψήσιμο στα κάρβουνα; Τι αναφέρει νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις στο αναπνευστικό

5140
Νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα, αποδεικνύει ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών αναπνευστικών παθήσεων. Αποτέλεσμα είναι η εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμη και ο πρόωρος θάνατος.

Τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μαγειρεύουν τα φαγητά τους με κάρβουνα ή με ξύλα.
Όμως και σε αναπτυγμένες χώρες χρησιμοποιούν αρκετά αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος, για παράδειγμα για το μπάρμπεκιου.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στο αναπνευστικό, γιατί τα μικρά σωματίδια που εκτοπίζονται κατά τη διάρκεια της καύσης των ξύλων ή των κάρβουνων, μπορούν να μπουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Έτσι, μπορούν να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν, αν ήδη υπάρχουν, αναπνευστικές παθήσεις.

Οι επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσαν τα στοιχεία από περίπου 280.000 ανθρώπους, ηλικίας 30 έως 79 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης δεν είχαν καμία πάθηση στο αναπνευστικό.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί 9 χρόνια τους συμμετέχοντες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, εισήχθηκαν στο νοσοκομείο ή πέθαναν περίπου 20.000 άτομα, από άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, όσοι χρησιμοποιούσαν αρκετά συχνά κάρβουνα ή ξύλα για να μαγειρέψουν, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν στο νοσοκομείο, ακόμη και να πεθάνουν πρόωρα, λόγω κάποιας αναπνευστικής πάθησης. Όσοι χρησιμοποιούσαν αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα για το μαγείρεμα, είχαν μικρότερο κίνδυνο.

Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν πάνω από 40 χρόνια το ψήσιμο ως μέθοδο για μαγείρεμα, είχαν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πάθηση στο αναπνευστικό ή και να πεθάνουν πρόωρα.

Διαβάστε επίσης: Το μαγείρεμα μειώνει το στρες περισσότερο από το διαλογισμό ή το σεξ. Γιατί θεωρείται χαλαρωτικό

 

Διαβάστε επίσης: Οι τηγανητές πατάτες δεν πρέπει να ξεροψήνονται. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σύμφωνα με τους επιστήμονες