Ένα ακόμη πτυχίο μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Η μόρφωση μειώνει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας και όχι μόνο

5566
Όσοι σπουδάζουν περισσότερα χρόνια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθειες, όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε στη Βρετανία.

3,6 περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, όσο δηλαδή διαρκούν οι σπουδές για ένα επιπλέον πτυχίο, μπορούν να μειώσουν κατά 33% τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.

«Οι περισσότερο μορφωμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν, διαθέτουν χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας και λιγότερα τριγλυκερίδια στο αίμα».
Η έρευνα είναι εντυπωσιακή καθώς συμμετείχαν 543,733 άνδρες και γυναίκες. Ανέλυσαν 162 γενετικές παραλλαγές των γονιδίων που σχετίζονται με την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι αυτά τα γονίδια υπήρχαν σε άτομα που έχουν υψηλότερη μόρφωση. Συγχρόνως όμως, όσοι είχαν περισσότερα από αυτά τα γονίδια, είχαν λιγότερα καρδιακά επεισόδια.
Οι επιστήμονες λοιπόν υποστηρίζουν ότι, «η πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει τις σπουδές και γενικότερα την αύξηση του μορφωτικού επιπέδου του γενικού πληθυσμού, γιατί έτσι θα βελτιωθεί και η υγεία του».
Αλλά και άδικο να έχουν η μόρφωση δεν έκανε ποτέ κακό στην υγεία.

Διαβάστε επίσης: «Είναι καλύτερο να είναι κάποιος υπέρβαρος και να ασκείται, παρά αδύνατος και αγύμναστος». Μεγάλη έρευνα κορυφαίων ιδρυμάτων