Ελληνοαυστραλός επιστήμονας βρήκε το «διακόπτη» που ρυθμίζει το λίπος. Ελπίδες για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Το «διακόπτη» που ρυθμίζει πόσο λίπος καίει ένας άνθρωπος μετά το φαγητό, ανακάλυψαν αυστραλοί ερευνητές.
Η έρευνα τους ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ηπατική νόσο και για πολλές μορφές καρκίνου.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μόνας στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον Ελληνοαυστραλό Αντώνη Τηγάνη, μελέτησαν σε πειραματόζωα στο εργαστήριο, το μηχανισμό μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Metabolism», το λίπος αποθηκεύεται σε εξειδικευμένα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος που ονομάζονται λιποκύτταρα, τα οποία αλλάζουν από άσπρο σε καφέ όλη την ημέρα.
Το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια ενώ το καφέ την χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη και απελευθερώνει ενέργεια. Μετά από ένα γεύμα, τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται.
O εγκεφάλος ανταποκρίνεται στην διακύμανση της ινσουλίνη και δίνει εντολή στο οργανισμό για να “κάψει” το λίπος.
Αντίθετα, όταν κάποιος σταματήσει να τρώει, ο εγκέφαλος δίνει εντολή να μετατραπούν τα λιποκύτταρα σε λευκό λίπος για να αποθηκεύσουν ενέργεια.
Η πολύπλοκη διαδικασία ελέγχεται από ένα μηχανισμό σαν διακόπτη στον εγκέφαλο, που «ανάβει» και «σβήνει», πράγμα που οδηγεί εναλλακτικά είτε σε αποθήκευση είτε σε κάψιμο του λίπους.
Στους παχύσαρκους ανθρώπους, αυτός ο διακόπτης παραμένει συνεχώς “αναμμένος” με αποτέλεσμα το σώμα να μην “καίει” το λίπος.
Στην περίπτωση τους το σώμα δεν παράγει αρκετό καφέ λίπος και δεν δαπανά την περίσσεια ενέργεια, με αποτέλεσμα να κερδίζει βάρος.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα κατορθώσουν να ελέγξουν τη λειτουργία του «διακόπτη», έτσι ώστε οι άνθρωποι στο μέλλον να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον τρόπο που το σώμα τους «χειρίζεται» το λίπος.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτή η ανακάλυψη ενδεχομένως να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας.
«Ίσως καταφέρουμε να διορθώσουμε αυτό το μηχανισμό, προκειμένου να διευκολύνουμε την κατανάλωση ενέργειας και την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα.
Όμως η όποια δυνητική θεραπεία απέχει ακόμη πολλά χρόνια», επισημαίνει ο Δρ. Τηγάνης.
Διαβάστε επίσης: Πού «πηγαίνει» το λίπος όταν χάνουμε βάρος; Την απάντηση βρήκαν οι επιστήμονες και είναι εντυπωσιακή