Έλληνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εθισμός στα ναρκωτικά σχετίζεται με αρχαίο ιό. Πώς επιβίωσε μέχρι σήμερα

1865
Νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, δείχνει ότι ο αρχαίος ρετροϊός, ΗΚ2, βρίσκεται πιο συχνά σε όσους κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Το γεγονός αυτό, φαίνεται να σχετίζεται αρκετά με τον εθισμό στις ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό ο ιός να συμβάλλει στον εθισμό των χρηστών στα «σκληρά ναρκωτικά».
Οι επικεφαλής της έρευνας, Δρ Γκίκας Μαγιορκίνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Άρης Κατζουράκης του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτιμούν ότι ο ιός ΗΚ2 ενσωματώθηκε στον οργανισμό των ανθρώπων πριν ακόμη εμφανιστούν οι Νεάντερταλ. Ο ιός μπήκε κοντά στο γονίδιο που ρυθμίζει τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Όταν γίνεται επέμβαση στη ντοπαμίνη, αυξάνεται η πιθανότητα αναζήτησης του ανθρώπου, σε παράγοντες απόλαυσης, επομένως και στον εθισμό στα ναρκωτικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από ασθενείς στην Αθήνα και στη Γλασκόβη. Κατέληξαν ότι ο ιός ΗΚ2, ήταν δυόμιση φορές πιο συχνός σε 202 Έλληνες με HIV, που είχαν μολυνθεί από ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.
Σε 184 Βρετανούς με ηπατίτιδα C, που είχαν μολυνθεί από ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, ήταν 3,6 φορές πιο συχνός.

Πώς προέκυψαν τα κατάλοιπα του ιού
Το γονιδίωμα είναι διάσπαρτο με απομεινάρια αρχαίων ρετροϊών, που άφησαν οι πίθηκοι ως κατάλοιπα, στην εποχή των προγόνων μας. Μόνο ένας ιός, ο HERV-K HML-2 ή ΗΚ2, πιθανότατα συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται ακόμη και σήμερα, μεταξύ των ανθρώπων. Όμως, δεν έχουν όλοι τον ίδιο ιό ΗΚ2 μέσα στο DNA τους.
Ο ασυνήθιστος ΗΚ2 ιός, είναι αυτός που βρίσκεται πιο συχνά στους ναρκομανείς, σε σύγκριση με το γενικότερο πληθυσμό (από 5% έως 10%).

Οι ερευνητές έδειξαν ότι ο ιός ΗΚ2 πιθανότατα ευθύνεται για την παθολογία του εθισμού.
«Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι σπάνιες παραλλαγές του ΗΚ2 μπορούν να επηρεάσουν ένα πολύπλοκο ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Η επανάληψη του ευρήματος αυτού στην Αθήνα και στη Γλασκώβη είναι ιδιαίτερα σημαντική», ανέφερε ο Άρης Κατζουράκης.

Μετά την ανακάλυψη του HIV και του ιού HTLV, είναι η τρίτη φορά που ανθρώπινος ρετροϊός συνδέεται με επιβλαβείς συνέπειες στον άνθρωπο, όπως είναι ο εθισμός.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι αρκετές παραλλαγές του ιού ΗΚ2, είναι μολυσματικές για τον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης: Οι «σκύλοι – αστυνόμοι» σε όλο τον κόσμο. Ποιες ράτσες βρίσκουν ναρκωτικά, αγνοούμενους και εκρηκτικά;

 

Διαβάστε επίσης: «Έχω μια αρρώστια στο κεφάλι μου που θέλει να με σκοτώσει». Ο Robbie Williams μίλησε για τη μάχη του με την κατάθλιψη και τα ναρκωτικά