Εκατοντάδες Έλληνες έφηβοι ζητούν βοήθεια σε μονάδα απεξάρτησης από το διαδίκτυο. Ερευνητές κάνουν λόγο για «ψηφιακή κοκαΐνη»

1470
Τα video games για πολλούς νέους πλέον αποτελούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους. Κι αν κάποιοι «θησαυρίζουν» με την απήχηση που έχουν τα παιχνίδια, για τα νέα παιδιά είναι κίνδυνος.

Οι γονείς είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι, γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν τα παιδιά τους από το να παίζουν αμέτρητες ώρες παιχνίδια. Ή τουλάχιστον, να τους βάλουν όρια.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, από το 2007, ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Απεξάρτησης Διαδικτύου στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού. Έκτοτε, τουλάχιστον 1.000 έφηβοι έχουν ζητήσει βοήθεια.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα, τα παιδιά αποκτούν κινητό από την ηλικία των 10 ετών. Σήμερα, 4 στα 5 παιδιά, ηλικίας 5 έως 12 ετών, χρησιμοποιούν κανονικά το διαδίκτυο.
Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, τα παιδιά παραμένουν στις οθόνες τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα, στα social media και τα video games, είναι γεγονός. To Facebook, το Instagram, το Youtube και τα βιντεοπαιχνίδια, αυξάνουν κατά 100% την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Έτσι, δημιουργούνται ωραία συναισθήματα, που οδηγούν σε εθισμό.

Κινέζοι ερευνητές κάνουν λόγο για «ψηφιακή κοκαΐνη» και η εξάρτιση στο διαδίκτυο και τα παιχνίδια, είναι εξίσου κακή με αυτή των ναρκωτικών και του τζόγου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το instagram μπορεί να καταστρέψει προσωπικότητες. Τι προσφέρει η μικρή αποχή από τα social media

 

Διαβάστε επίσης: Πώς ο εθισμός στα social media έχει αλλάξει τη λειτουργία του εγκεφάλου. H ψευδαίσθηση ότι δονείται συνεχώς το κινητό