Μπαμπάς – παιδί. Πώς το παιχνίδι με το μωρό τους πρώτους μήνες, κάνει πιο έξυπνα τα παιδιά όταν μεγαλώσουν

1453

«Παίξτε με τα παιδιά σας» είναι το μήνυμα, που περνούν οι επιστήμονες στους νέους μπαμπάδες, εάν θέλουν τα παιδιά τους να είναι έξυπνα.
Οι μπαμπάδες που περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και παίζουν μαζί τους, τους πρώτους μήνες της ζωής τους, επιδρούν θετικά στην μετέπειτα νοητική ανάπτυξη του παιδιού, σύμφωνα με μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο “Infant Mental Health Journal”.
Ερευνητές του Κολεγίου Imperial, του Βασιλικού Κολεγίου και των Πανεπιστημίων του Έξετερ και της Οξφόρδης, μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο 128 πατέρες, αλληλεπιδρούσαν με τα τριών μηνών παιδιά τους.
Στην συνέχεια οι ερευνητές, αξιολόγησαν την νοητική ανάπτυξη των παιδιών σε ηλικία δύο ετών, χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο δείκτη νοητικής ανάπτυξης (MDI), που περιλαμβάνει δεξιότητες, όπως η αναγνώριση χρωμάτων και σχημάτων.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι, υπήρχε ένας ισχυρός συσχετισμός, ανάμεσα στον βαθμό ενασχόλησης των μπαμπάδων με τα παιδιά τους και στις καλές επιδόσεις των παιδιών σε νοητικά τεστ.
«Ακόμη και τόσο νωρίς, στην ηλικία των τριών μηνών, οι αλληλεπιδράσεις πατέρα – παιδιού μπορούν να επηρεάσουν θετικά την μετέπειτα νοητική ανάπτυξη του μωρού, κάτι που δεν είχε έως τώρα διαπιστωθεί», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης Πολ Ραμστσαντάνι.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, ένας ευαίσθητος, ήρεμος και χωρίς άγχος πατέρας, έχει ακόμα πιο θετική επίδραση την νοημοσύνη των παιδιού, ενώ δεν υπήρξε διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Επίσης, η ενασχόληση του πατέρα με το μωρό, φάνηκε να ενισχύει τις ικανότητες του παιδιού, ανεξαρτήτως του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου της οικογένειας.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά η έρευνα δείχνει, πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία του πατέρα με το μωρό, τους πρώτους μήνες της ζωής του.
«Το ξεκάθαρο μήνυμα για τους νέους μπαμπάδες, είναι να ασχολούνται και να παίζουν με τα παιδιά τους. Ακόμη και όταν είναι μωρά, το παιχνίδι και η αλληλεπίδραση μαζί τους, μπορεί να επιδράσει θετικά», τόνισε ο καθηγητής Πολ Ραμστσαντάνι.

Διαβάστε επίσης: «Ο μικρός παίζει με κούκλες ενώ στην κόρη δεν της αρέσουν καθόλου!» Συνδέονται τα παιχνίδια με διαταραχή φύλου ή αδίκως προβληματίζονται οι γονείς;