Αριστερόχειρες, όπως ο Ομπάμα και ο Γκέιτς. Γιατί θεωρούνται πιο δημιουργικοί, αλλά επιρρεπείς σε νοητικά προβλήματα

6910

Μπάρακ Ομπάμα, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπιλ Γκέιτς και Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Τέσσερις πετυχημένοι άνδρες από διαφορετικούς χώρους, που όμως έχουν ένα κοινό στοιχείο.
Και οι τέσσερις ανήκουν στο 10% του πληθυσμού που είναι αριστερόχειρες.
Ιατρικά, η ιδιαιτερότητά τους οφείλεται στη λειτουργία του εγκεφάλου που χωρίζεται σε δυο ημισφαίρια. Οι δεξιόχειρες παίρνουν εντολές από το αριστερό ημισφαίριο, σε ό,τι αφορά το λόγο και τις κινήσεις του χεριού τους.
Στους αριστερόχειρες όμως, δεν είναι ξεκάθαρο ποιο ημισφαίριο κυριαρχεί.
Το δεξί ημισφαίριο ευθύνεται για την κίνηση του χεριού τους, αλλά στο 50% των αριστερόχειρων το κέντρο του λόγου επηρεάζεται από το αριστερό ημισφαίριο. Κάποιοι έχουν το κέντρο του λόγου στο δεξί ημισφαίριο, ενώ σε άλλους τα δύο ημισφαίρια «συνεργάζονται».
Πληθώρα ερευνών έχει αποδείξει τη διαφορετικότητα των «ζερβών».

Δεν είναι πιο δημιουργικοί
Σύμφωνα με έρευνα του 1995, οι αριστερόχειρες είναι πιο δημιουργικοί, γιατί αναζητούν διαφορετικούς τρόπους για να λύσουν ένα πρόβλημα και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έρευνα αυτή ήταν η αρχή για να δημιουργηθεί ένας μύθος.
«Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που τα επιβεβαιώνουν», υποστήριξε ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, Ronald Yeo.

Είναι καλύτεροι στα μαθηματικά
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, έδειξε ότι οι αριστερόχειρες είναι γενικά καλύτεροι από τους δεξιόχειρες στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.
Οι αριστερόχειρες και οι δεξιόχειρες είχαν σε γενικές γραμμές παρόμοιες επιδόσεις, όταν τα προβλήματα ήταν σχετικά απλά. Όταν όμως, οι ασκήσεις δυσκόλεψαν και έγιναν πιο απαιτητικές, οι αριστερόχειρες ήταν καλύτεροι.

Πιο επιρρεπείς σε νοητικές δυσλειτουργίες
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale, οι αριστερόχειρες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από ψυχωτικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη.
Επίσης, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν δυσλεξία και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Αυτό σύμφωνα με τους ιατρούς, πιθανόν οφείλεται στην περίπλοκη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Καλύτεροι στα αθλήματα
Ο γλωσσολόγος Rik Smits, αναφέρει στο βιβλίο του «The Puzzle of Left-Handedness», ότι οι αριστερόχειρες κυριαρχούν στα αθλήματα.
«Όλοι οι αθλητές προπονούνται κατά κύριο λόγο με δεξιόχειρες αντιπάλους, καθώς είναι πιο πολλοί», εξήγησε.
Στους αγώνες όμως, όταν οι δεξιόχειρες έρχονται αντιμέτωποι με αριστερόχειρες, δεν ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν, γιατί δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.
Έτσι, οι αριστερόχειρες έχουν το προβάδισμα και κερδίζουν.

Φοβούνται περισσότερο
Ερευνητές από τη Σκωτία διαπίστωσαν ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μετατραυματικό στρες. Παρατήρησαν ότι φοβούνται περισσότερο, όταν βλέπουν τρομακτικές ταινίες.
«Μετά από τρομακτική κατάσταση, οι αριστερόχειρες συμπεριφέρονταν όπως οι άνθρωποι με μετατραυματική αγχώδη διαταραχή», δήλωσε η επικεφαλής Carolyn Choudhary στην ιστοσελίδα Telegraph.
«Αυτό οφείλεται στη λειτουργία του εγκεφάλου. Το δεξί ημισφαίριο, που επηρεάζει τους αριστερόχειρες, ενισχύει το αίσθημα του φόβου», εξήγησε.
Παράλληλα, ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι πιο επιρρεπείς στα αρνητικά συναισθήματα.

Πληρώνονται λιγότερο
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αριστερόχειρες παίρνουν 9%-19% λιγότερα χρήματα από τους δεξιόχειρες. Πιθανότατα αυτό συμβαίνει, γιατί δουλεύουν περισσότερο σε χειρωνακτικές εργασίες και εγκαταλείπουν τις σπουδές τους πιο εύκολα.

Δείτε το βίντεο που δείχνει πόσο δύσκολο είναι για κάποιον αριστερόχειρα να ζει σε έναν κόσμο φτιαγμένο για τους δεξιόχειρες:

Διαβάστε επίσης Το βρίσιμο κάνει και καλό. Οι υβριστές είναι ευφυείς, έχουν χιούμορ και είναι πιο έξυπνοι σύμφωνα με τους ψυχολόγους