Από ποια ασθένεια κινδυνεύουν περισσότερο αθλητές, μάγειρες, υδραυλικοί και πιανίστες. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση στα χέρια που προκαλεί πόνους και φλεγμονή

451
Η επαναλαμβανόμενη κίνηση μιας καθημερινής εργασίας, οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι αυτή, μπορεί να προκαλέσει επικονδυλίτιδα.

H νόσος παρουσιάζεται στον αγκώνα και επιφέρει έντονους πόνους. Συνήθως είναι προκαλείται από επαναλαμβανόμενη κίνηση ή καθημερινή άρση βάρους. Αυτές οι πράξεις προκαλούν συνεχείς μικροτραυματισμούς και καταλήγουν σε φλεγμονή αν γίνονται για πολλές ώρες. Η επικονδυλίτιδα δεν εκδηλώνεται σε παιδιά. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών, που εργάζονται πολλές ώρες.

Οι περισσότεροι ασθενείς με επικονδυλίτιδα είναι άτομα που εργάζονται ως αθλητές, μάγειρες, γραμματείς, υδραυλικοί, πιανίστες. Οι ασθενείς προέρχονται από επαγγέλματα που χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους στη δουλειά τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που κινδυνεύουν  Γενικότερα, όμως, όσοι άνθρωποι εργάζονται πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή επαναλαμβάνοντας την ίδια κίνηση κινδυνεύουν εξίσου.

Τα συμπτώματα

Το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στον αγκώνα, ο οποίος εκτείνεται μέχρι τον καρπό. Ένα ακόμη σύμπτωμα είναι και η αδύναμη κίνηση άρσης αντικειμένων. Πολλές φορές μπορεί ακόμη και να σας πέσουν αντικείμενα από τα χέρια, τη στιγμή που προσπαθείτε να τα πιάσετε.

Τα μουδιάσματα των δακτύλων και δυσκαμψία είναι ακόμη δύο συχνά συμπτώματα. Όταν η νόσος προχωρήσει και ο πόνος είναι αρκετός, μπορεί να είναι επώδυνη ακόμη και μια απλή χειραψία.