Απλές συμβουλές για να αποφύγετε τη ναυτία. Τι πρέπει να κάνουμε πριν το ταξίδι και κατά τη διάρκεια της ζαλάδας
Το χειρότερο στα ταξίδια είναι η ναυτία που πιάνει τους περισσότερους όταν βρίσκονται σε πλοίο, λεωφορείο, αυτοκίνητο, τρένο ή ακόμη και στο αεροπλάνο.
Η πιο συνηθισμένη μορφή ναυτίας είναι εκείνη που προκαλείται στη θάλασσα, ειδικά όταν έχει θαλασσοταραχή.
Πρόκειται για το λεγόμενο «sea sickness», με συμπτώματα την εφίδρωση, τη δυσφορία, την ανακατωσούρα, τον εμετό και τον πονοκέφαλο.
Έρευνες δείχνουν, ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων που εμφανίζουν ναυτία κατά τη διάρκεια ταξιδιού με πλοίο, οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.
Επειδή είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η θάλασσα προκαλεί ζαλάδα, ακόμη κι αν κάποιος δεν αισθάνεται τόσο άσχημα, προδιαθέτει τον εαυτό του και τα ενοχλητικά συμπτώματα πολλαπλασιάζονται.
Πώς να αποφύγετε και πώς να καταπολεμήσετε τη ναυτία
Φάτε ελαφριά. Η διατροφή πριν το ταξίδι, παίζει βασικό ρόλο για την αποφυγή ή την πρόκληση της ναυτίας.
Αποφύγετε τα βαριά, λιπαρά φαγητά και τα γλυκά. Αν μπείτε στο καράβι με βαρύ στομάχι είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τροφές κατάλληλες για να καταναλώσετε πριν το ταξίδι είναι το μήλο, τα κράκερς, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί.
Μην καταναλώσετε αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, έτσι κι αλλιώς φέρνει ναυτία. Αν καταναλώσετε αλκοόλ πριν από ένα ταξίδι, ειδικά με πλοίο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αρχίσετε να αισθάνεστε δυσφορία.
Όσφρηση. Οι έντονες μυρωδιές, ακόμη κι αν είναι ευχάριστες, όπως ενός αρώματος ή ενός φαγητού, μπορεί να συμβάλλουν στη ζαλάδα και στην ανακατωσούρα.
Τζίντζερ. Το τζίντζερ καταπολεμά τη ναυτία. Είτε πίνετε ρόφημα που περιέχει τζίντζερ, είτε το μασάτε, θα αισθανθείτε καλύτερα.
Τσίχλα. Τόσο η τσίχλα όσο και η καραμέλα, βοηθούν στην παραγωγή σάλιου, που περιορίζει τη ναυτία.
Κλείστε τα μάτια σας. Εάν κλείσετε τα μάτια σας, τα συμπτώματα της ναυτία, της ζαλάδας και της ανακατωσούρας θα υποχωρήσουν σταδιακά.
Κατεύθυνση. Σημαντικό είναι επίσης, το σημείο που κάθεστε σε ένα πλοίο. Η καλύτερη θέση για να αποφύγετε τη ναυτία είναι στο κέντρο του πλοίου, όπου είναι το σταθερότερο σημείο και να κοιτάτε στην κατεύθυνση που πηγαίνει το πλοίο και όχι ανάποδα.
Όχι βιβλία και κινητά. Κοιτάξτε τον ορίζοντα και αποφύγετε να διαβάζετε κάποιο βιβλίο ή να ασχολείστε με το κινητό. Η συγκέντρωση σε ένα συγκεκριμένο σημείο κοντά σας, εντείνει τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Δραμαμίνη. Αν κανένα από τα παραπάνω «κόλπα» δεν αποδίδει, δοκιμάστε να πάρετε μια δραμαμίνη, περίπου μισή ώρα πριν ξεκινήσετε το ταξίδι. Συνήθως πιάνει.
Διαβάστε επίσης: Μεταφορά κατοικιδίων στα ΜΜΜ. Τι ισχύει για το μετρό, το πλοίο, το αεροπλάνο, τα ΚΤΕΛ και το τρένο
Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο χρόνιας αργοπορίας. Γιατί αργούμε συστηματικά στα ραντεβού, στην εργασία, στα ταξίδια;