Ανώφελη και περιττή η αφαίρεση των αμυγδαλών για επτά στα οκτώ παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πότε μπορεί να είναι ωφέλιμη

631
Σύμφωνα με νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, η αμυγδαλεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση των αμυγδαλών, αποδείχθηκε ότι δεν ωφελεί επτά στα οκτώ παιδιά που την κάνουν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Τομ Μάρσαλ, ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία για περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια παιδιά. Από αυτά, τα 18.271 είχαν είχαν αφαιρέσει τις αμυγδαλές τους μεταξύ 2005-2016.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι μόνο για το 11,7%, δηλαδή για 2.144 παιδιά, ήταν πραγματικά δικαιολογημένη και ωφέλιμη η αμυγδαλεκτομή.

Χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή κάθε χρόνο. Όπως αποδείχθηκε, είναι απίθανο για τα περισσότερα να είναι ωφέλιμη η επέμβαση.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα, πολλά παιδιά που μπορούν να ωφεληθούν, δεν κάνουν τελικά την επέμβαση.
Στο πλαίσιο της μελέτης, σε 15.764 παιδιά βρέθηκαν συμπτώματα στο λαιμό τους, που δικαιολογούσαν την αμυγδαλεκτομή. Όμως, μόνο το 14% την είχαν κάνει.

Προκειμένου να ωφεληθεί πραγματικά ένα παιδί από την αφαίρεση αμυγδαλών, πρέπει να υποφέρει τουλάχιστον 7 φορές μέσα σε ένα χρόνο ή τουλάχιστον 5 φορές το χρόνο, επί δύο συνεχόμενα έτη.
Η μελέτη έδειξε ότι η πλειονότητα των παιδιών που υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή, δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

«Τα παιδιά που έχουν λιγότερους πονόλαιμους, δεν ωφελούνται συνήθως από την αφαίρεση των αμυγδαλών, επειδή ούτως ή άλλως οι πονόλαιμοι τείνουν να εξαφανιστούν μόνοι τους. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα που να δικαιολογείται η αμυγδαλεκτομή. Μάλιστα μπορεί μάλλον να βλαφτούν παρά να ωφεληθούν από την επέμβαση», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Journal of General Practice».

Διαβάστε επίσης: Πού μπορεί να οφείλεται ο πονόλαιμος; Εύκολες λύσεις για να τον αντιμετωπίσετε, χωρίς φάρμακα

 

Διαβάστε επίσης: Κι όμως και τα κρύα ροφήματα ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο. Ακόμη και το παγωτό κάνει καλό