“Αφήστε τα παιδιά να «παίξουν με τα μικρόβια», στο χώμα και στην αυλή. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, λένε οι γιατροί

1752

Οι περισσότεροι νέοι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, με το φόβο των μικροβίων και πιστεύουν ότι έτσι τα προστατεύουν από τις αρρώστιες.
Γενικά είναι σωστό αλλά υπάρχουν μικρά μυστικά.
Ο καθηγητής Τζακ Γκίλμπερτ, εξηγεί ότι η επαφή των παιδιών με μικρόβια όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά αντίθετα είναι ευεργετική.
Η έκθεση στα μικρόβια ενισχύει το ανοσοποιητικό των παιδιών με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν λιγότερο καθώς μεγαλώνουν.
«Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι όλα τα μικρόβια είναι κακά. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.
Τα περισσότερα τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και τα κάνουν πιο ανθεκτικά», επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος μελετά μικροβιακά οικοσυστήματα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των νέων γονιών είναι το ότι αποστειρώνουν υπερβολικά το περιβάλλον που ζουν τα παιδιά, και τα κρατάνε μακριά από κάθε μορφής βρωμιά.
Αν για παράδειγμα τα αφήσουν κάποια φορά να βγουν στην αυλή για παιχνίδι και λερωθούν με το χώμα ή τη λάσπη, αμέσως τρέχουν να τα καθαρίσουν με αντισηπτικά μαντιλάκια.
Το ίδιο και όταν παίζουν με ένα σκύλο.
Είναι σωστό, λέει ο Δρ. Γκίλμπερτ, να πλένουν τα χέρια τους όταν για παράδειγμα κυκλοφορεί μια ίωση, αλλά αν τους γλείψει στο πρόσωπο ένας σκύλος, δεν είναι ανάγκη να τρέξουν κατευθείαν στο μπάνιο.
Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Η αποστείρωση του σπιτιού σαν νοσοκομείο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα υπερβολικά ευαισθητοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί αλλεργίες και άσθμα, ακόμα και προβλήματα του νευρικού συστήματος”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Γκίλμπερτ.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν το παιδί δεν εκτεθεί νωρίς στα μικρόβια και την βρωμιά, το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν θα μάθει πώς να αντιδρά σε καθημερινούς εισβολείς, όπως η σκόνη και η γύρη.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «εσφαλμένη ανάγνωση», οδηγώντας σε αλλεργίες και άλλες ασθένειες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίλμπερτ, το ανοσοποιητικό σύστημα των προγόνων μας ήταν πιο ισχυρό, σε σύγκριση με σήμερα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν πιο «χαλαρή» στάση απέναντι στα μικρόβια και το σώμα τους ενισχύθηκε από μια πληθώρα μικροβιακών αλληλεπιδράσεων.
Για να υποστηρίξει τη θεωρία του, ο καθηγητής Γκίλμπερτ, μελέτησε τα ανοσολογικά προφίλ των παιδιών Amish, που ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που είναι κοντά στην φύση, χωρίς πολλές από τις σύγχρονες ανέσεις.
Η έρευνα διαπίστωσε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά άσθματος στους νέους που ζούσαν σε μικρές φάρμες που ήταν «πλούσιες σε μικρόβια».
“Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο.
Εφ’ όσον έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος”, καταλήγει ο Δρ. Γκίλμπερτ.

Διαβάστε επίσης: Πόσο light είναι τελικά τα παγωτά με 0% ζάχαρη 0% λιπαρά; Μήπως δεν αξίζει να στερείστε το κανονικό παγωτό;