Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα. Τεράστιο ρήγμα απειλεί να χωρίσει στα δύο την αφρικανική ήπειρο. Δείτε το βίντεο

10866
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες του τεράστιου ρήγματος που φαίνεται να χωρίζει την Κένυα στα δύο, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον της αφρικανικής ηπείρου. 

Το ρήγμα εντοπίστηκε στην Κοιλάδα Ναρόκ ύστερα από έντονη τεκτονική δραστηριότητα. Σύμφωνα με μετρήσεις έχει βάθος περισσότερο από 15 μέτρα και πλάτος 20 μέτρα. Ο δρόμος κόπηκε στα δυο, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο αλλά και στη γόνιμη έκταση της περιοχής. Οι κατοικημένες περιοχές γύρω από το ρήγμα εκκενώθηκαν, με τους κατοίκους να λένε ότι «η διαμονή εκεί πέρα είναι σαν να παίζουν με το θάνατο».

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή. Είναι μια από τις δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ρωγμές που έχουν προκληθεί στο έδαφος της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος, όπως ονομάζεται, που εκτείνεται από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Εκτιμάται ότι σε 50 εκατομμύρια χρόνια, τέσσερις χώρες από το Κέρας της Αφρικής, η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία, θα χωριστούν από την Αφρική, σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο, την Σομαλική Πλάκα όπως την ονομάζουν οι γεωλόγοι.

Δείτε το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα με το τεράστιο ρήγμα στην Κένυα:

Παρόλο που οι τεκτονικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες στη βάση της Κοιλάδας, στην Κένυα υπάρχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα, εξαιτίας του ηφαιστείου Suswa.
«Η κοιλάδα είναι γνωστή για την τεκτονική και ηφαιστειακή της δραστηριότητα. Πρόσφατες κινήσεις βαθιά στο φλοιό της γης σχημάτισαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες βγήκαν και στην επιφάνεια. Οι ζώνες αυτές συνήθως γεμίζουν ηφαιστειακή τέφρα.» εξήγησε ο γεωλόγος David Adede.

Υπάρχουν όμως, και γεωλόγοι που θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν είναι ένδειξη του διαχωρισμού της Κένυας. Υποστηρίζουν ότι το τεράστιο ρήγμα αποκαλύφθηκε από τις βροχές που απομάκρυναν την ηφαιστειακή τέφρα που το σκέπαζε.
Ακόμη όμως, και αν γίνουν εργασίες επισκευής των δρόμων, θα παρέχουν μόνο προσωρινή λύση, λόγω του προβλήματος που βρίσκεται βαθιά στο φλοιό της Γης γύρω από το ηφαίστειο Suswa που θα ξαναπροκαλέσει παρόμοιες καταστροφές.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι στρατιώτες αναπολούν τον πόλεμο; Για ποιο λόγο οι μαχητές νοσταλγούν τη θητεία τους όταν επιστρέφουν;