Πού βρίσκεται το πιο παγωμένο μέρος στη γη. Η θερμοκρασία φτάνει περίπου τους -100 βαθμούς Κελσίου

1399
Στοιχεία από νέες μετρήσεις ανέτρεψαν τα μέχρι τώρα δεδομένα και έδειξαν ότι η θερμοκρασία στη γη μπορεί να φτάσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ότι νόμιζαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. 

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η θερμοκρασία ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της γης μπορεί να φτάσει μέχρι τους -98 βαθμοί Κελσίου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από ανάλυση δεδομένων για την περίοδο από το 2004 μέχρι το 2016 που πήραν από δορυφόρο. Διαπιστώθηκε ότι στο οροπέδιο της ανατολικής Ανταρκτικής ανάμεσα στους θόλους Άργκους και Φούτζι, τον χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους μπορεί να πέσει στους -98 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία παρατηρήθηκε σε 100 διαφορετικά σημεία στο οροπέδιο της Ανταρκτικής.
«Για να πέσει τόσο πολύ η θερμοκρασία πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Ο ουρανός πρέπει να είναι καθαρός και ο αέρας ξηρός για πολλές μέρες. Η θερμοκρασία θα μπορούσε να φτάσει και χαμηλότερα, αν αυτές οι συνθήκες κρατούσαν για αρκετές εβδομάδες. Αυτό όμως, είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί» εξήγησε ο επικεφαλής της ανάλυσης των δεδομένων και γεωεπιστήμονας από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου Πανεπιστημίου στο Κολοράντο,Ted Scambos. Ο αέρας πρέπει να είναι ξηρός, γιατί αν υπάρχει υγρασία, παγιδεύεται ζέστη.

Η μελέτη αυτή ήρθε να καταρρίψει τις μέχρι τώρα έρευνες που έδειχναν ότι η πιο χαμηλή θερμοκρασία του αέρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους είναι οι -93 βαθμοί Κελσίου. Αυτό είχε δείξει μέτρηση που είχε γίνει το 2010 με τη βοήθεια δορυφόρου.
Το 1983 η χαμηλότερη επιφανειακή θερμοκρασία στη γη θεωρούνταν -89,2 βαθμούς Κελσίου και είχε καταγραφεί στον σοβιετικό Σταθμό Βοστόκ της Ανταρκτικής από μετεωρολογικό σταθμό. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί όμως, δεν μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία παντού.

Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το πιο κρύο χωριό στον κόσμο. Όποιος μείνει 60 δευτερόλεπτα γυμνός στο δρόμο, πεθαίνει

 

Διαβάστε επίσης: Οι ιεροί άνδρες της Ινδίας που ζουν ασκητικά. Τρώνε σάρκα νεκρών και συμμετέχουν σε όργια. Ο ασκητής που θάφτηκε ζωντανός για 40 ημέρες