Η χώρα με τα χρώματα, τα μπαχαρικά και τα παλάτια στην άμμο. Εκεί έφθασε ο Ηρακλής για να βρει τα μήλα των Εσπερίδων. Μαγευτικό φωτογραφικό ταξίδι στο Μαρόκο

703

Το Μαρόκο είναι μια χώρα που θα εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη από το πρώτο κιόλας λεπτό. Έντονα χρώματα, μεγάλα παζάρια, κάθε λογής μπαχαρικό, μνημεία, παλάτια και τζαμιά, μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Όσοι έχουν επισκεφτεί το Μαρόκο, τον κοντινό στην Ελλάδα εξωτικό προορισμό, προτείνουν ως ιδανική εποχή για ένα ταξίδι την Άνοιξη και εναλλακτικά το Φθινόπωρο.
Γιατί, την Άνοιξη ο καιρός είναι αρκετά ζεστός χωρίς να γίνεται αποπνικτικός, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Στο Μαρόκο η γλώσσα που ομιλείται είναι κατά κύριο λόγο τα αραβικά, αν και στις αγροτικές περιοχές χρησιμοποιούνται τρεις διάλεκτοι της βαρβερικής γλώσσας.
Επίσης ομιλούνται τα γαλλικά, που διδάσκονται και στους μαροκινούς μαθητές.
Ο πληθυσμός του υπολογίζεται σε 35.036.833 κατοίκους. Η κάθε πόλη στο Μαρόκο, έχει και την παλαιά της πόλη που ονομάζεται Μεδίνα. Στην Μεδίνα βρίσκονται όλα τα παραδοσιακά μαγαζιά και το παζάρι.

Οι φωτογραφίες είναι της Δήμητρας Στασινοπούλου

Στο Μαρόκο βρίσκεται και η πόλη Chefchaouen, που κρύβει τη δική της ιστορία και θυμίζει νησί του Αιγαίου. Σε ολόκληρη της πόλη κυριαρχούν οι αποχρώσεις του μπλε.
Τα έντονα χρώματα, έχουν κάνει την πόλη τουριστικό προορισμό και οι επισκέπτες καταφθάνουν και φωτογραφίζονται στα σοκάκια που θυμίζουν λαβυρίνθους.
Τη δεκαετία του 1930, οι πρώτοι που είχαν την ιδέα να βάψουν την πόλη μπλε, ήταν οι Εβραίοι πρόσφυγες που κατέφυγαν στην πόλη Chefchaouen.
Η λαϊκή παράδοση υποστηρίζει, ότι επέλεξαν το μπλε για να συμβολίσουν τον ουρανό και τον παράδεισο.

Οι φωτογραφίες είναι της Δήμητρας Στασινοπούλου

Οι Έλληνες, θεωρούσαν τη δυτική ακτή της Μεσογείου ως την άκρη του κόσμου.
Σύμφωνα με μύθο, ο Ηρακλής έφτασε μέχρι εκεί για να βρει τα μήλα των Εσπερίδων.
Κρατώντας με το ένα χέρι του την Ευρώπη και με το άλλο την Αφρική, άφησε να περάσει με ορμή ανάμεσά τους το αλμυρό νερό του Ατλαντικού και έτσι γεννήθηκε η Μεσόγειος. Το ονόμασε Γιβραλτάρ και την καινούργια γη που απλώθηκε νοτιότερα την αποκάλεσε Μαρόκο. Από τη μία πλευρά της αγνάντευε τον παγωμένο Ατλαντικό και από την άλλη τη νέα θάλασσα.

Οι φωτογραφίες είναι της Δήμητρας Στασινοπούλου που μας έδωσε την άδεια να δημοσιεύσουμε.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Μαρόκο και την πόλη Chefchaouen: