Οι χώρες που συναγωνίζονται για το «ευ ζην». Ποια είναι η κορυφαία εντεκάδα

10305

Η σεξπιρική απορία «να ζει κανείς ή να μη ζει» προβληματίζει διαχρονικά. Αλλά και το «που» έχει τη σημασία του.

Η διαφορά στην ποιότητα ζωής ανάμεσα στις υπανάπτυκτες, τις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες παραμένει χαώδης και ίσως διευρύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Το 2016 ο διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) έκανε τον ετήσιο απολογισμό για τις χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Εξέτασε τις 34 χώρες – μέλη του ως προς συγκεκριμένες παραμέτρους ευημερίας.

Η ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής, η μόρφωση, η ασφάλεια, η οικονομική ευρωστία και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα ήταν ορισμένες κατηγορίες στις οποίες αναμετρήθηκαν. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία από δημοσκοπήσεις, Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες, αλλά και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η εντεκάδα με τις καλύτερες χώρες για να ζει κάποιος έχει ως εξής:

11. Netherlands — This country boasts one of the highest literacy rates in the world. The OECD found that students in the Netherlands score above-average in math, science, and reading comprehension tests.11. Ολλανδία
Είναι η χώρα που συγκεντρώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στον κόσμο. Το 76% των ατόμων ηλικίας 25-64 έχει εκπαίδευση ανώτερη της δευτεροβάθμιας. Η πλειοψηφία των μαθητών έχει πολύ καλές επιδόσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και την κατανόηση κειμένων, όπως φαίνεται από τις βαθμολογίες τους στα αντίστοιχα διαγωνίσματα.

10. Iceland — The country fell eight spots from last year's index. The percentage of Iceland's labor force that has been unemployed for a year or longer is at nearly 0.7%, lower than the OECD average of 2.6%.
10. Ισλανδία
Σε σχέση με το 2015, βρίσκεται οκτώ μονάδες χαμηλότερα στον κατάλογο των χωρών με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Το εργατικό δυναμικό της που έχει παραμείνει άνεργο για τουλάχιστον ένα χρόνο, ανέρχεται σε ποσοστό 1,9%. Δεδομένου ότι ο μέσος όρος ανεργίας του OECD είναι πιο υψηλός, η Ισλανδία θεωρείται μια από τις κορυφαίες χώρες σε επαγγελματική αποκατάσταση.

9. The United States — Though it fell four spots from last year's Index, the US comes out on top in areas of housing, income, and wealth. The average household disposable income is $41,071 per year, the highest in OECD's study.
9. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Παρόλο που έχουν πέσει κατά τέσσερις μονάδες σε σχέση με τον  προηγούμενο κατάλογο που δημοσίευσε ο Οργανισμός, οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται πρώτες στους τομείς της στέγασης, του πλούτου και του ετήσιου εισοδήματος. Ο μέσος όρος του διαθέσιμου εισοδήματος ενός νοικοκυριού ξεπερνά τα 41.000 δολάρια το χρόνο. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε ανάμεσα στις χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα.

8. Finland — In Finland, 4% of employees work long hours, which is much lower than the OECD average of 13%.
8. Φινλανδία
Το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν πολλές ώρες καθημερινά ανέρχεται στο 4%, την ώρα που ο μέσος όρος αγγίζει το 13%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προσδόκιμο ζωής να είναι μεγαλύτερο από άλλες χώρες – μέλη της Οργάνωσης.
7. New Zealand — Rising two spots this year, New Zealand prioritizes the environment. Greenhouse emissions are relatively low in the country, mainly due to its low population.

7. Νέα Ζηλανδία
Βρίσκεται δύο θέσεις υψηλότερα στον κατάλογο του OECD, σε σχέση με εκείνον του προηγούμενου έτους. Η αυξημένη ποιότητα ζωής της Νέας Ζηλανδίας σχετίζεται με τη βαρύτητα που δίνει η χώρα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου είναι σχετικά μικρή, κυρίως λόγω της μειωμένης συγκέντρωσης του πληθυσμού στα κέντρα.

6. Sweden — People in Sweden have a high level of civic engagement. In the most recent election, 83% of residents turned out to vote for its parliament.
6. Σουηδία
Οι Σουηδοί φαίνεται πως ασχολούνται ενεργά με το πολιτικό γίγνεσθαι. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία εκλογών, το 83% του πληθυσμού συμμετείχε σε ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων στη Βουλή. Οι κάτοικοι της χώρας δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής τους, βαθμολογώντας την κατά μέσο όρο με 7,3 στα 10.

5. Canada — This country ranks high in affordable housing. In the 2000s, Toronto and Vancouver's government rezoned all single family neighborhoods, so that homeowners could rent out extra rooms (thus increasing the amount of affordable rent available).
5. Καναδάς
Η οικονομική στέγαση είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της χώρας. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κυβερνήσεις του Τορόντο και του Βανκούβερ, οι οποίες κατά τη δεκαετία του 2000 έθεσαν σε εφαρμογή το εξής σχέδιο. Έδωσαν τη δυνατότητα σε όσους διέθεταν μονοκατοικίες, να νοικιάζουν τα δωμάτια που τους περισσεύουν. Με αυτό τον τρόπο και οι ιδιοκτήτες είχαν κέρδος, αλλά και οι υποψήφιοι ενοικιαστές, που λόγω της αυξημένης προσφοράς έβρισκαν στέγη σε οικονομική τιμή.

4. Switzerland — The unemployment rate in Switzerland hovers around 3.1%, one of the lowest in the world.
4. Ελβετία
Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται τέταρτη στον κατάλογο των χωρών με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Το 80% του παραγωγικού της πληθυσμού (15 έως 64 ετών) έχει αμειβόμενη εργασία. Σε αυτό παίζει ρόλο και ο υψηλός μορφωτικός της δείκτης. Σχεδόν το 90% των κατοίκων της Ελβετίας έχει εκπαίδευση ανώτερη της δευτεροβάθμιας.
3. Denmark — The country jumped 7 spots from last year's index, and ranks high in paid vacation time, averaging 5 weeks off per year. On average, full-time workers report devoting 66% of their days to "personal care" (i.e. not working).

3. Δανία
Και ποιος δεν θα ήθελε να πληρώνεται για όσο κάνει διακοπές; Στη Δανία αυτό είναι εφικτό. Οι εργαζόμενοι έχουν συνολικά πέντε εβδομάδες ετησίως  για να «αλλάξουν παραστάσεις» και να ξεκουραστούν από την εργασία τους. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων φτάνει τα 80 έτη!

2. Australia — Although Australia ranked as number one for 2013 and 2014 (then fourth in 2015), it is second in this year's index. The OECD found that people feel a strong sense of community in Australia: 95% of Australians believe they know someone they could rely on.
2. Αυστραλία
Από την τέταρτη θέση που κατείχε η χώρα στον κατάλογο του 2015, κατόρθωσε να «σκαρφαλώσει» στη δεύτερη. Παρά τις αχανείς εκτάσεις της Αυστραλίας, οι κάτοικοί της έχουν υψηλή αίσθηση κοινότητας. Το 95% του πληθυσμού πιστεύει ότι έχει τουλάχιστον ένα πρόσωπο, στο οποίο μπορεί να βασιστεί σε περίπτωση ανάγκης.

1. Norway — The country also scored highest last year. People are living their best lives in Norway, where a majority have paid jobs, a high level of education, and live an average of 82 years.
1. Νορβηγία
Οι κάτοικοι της χώρας απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής! Καλοπληρωμένη εργασία, υψηλό επίπεδο μόρφωσης και προσδόκιμο ζωής που φτάνει τα 82 έτη, είναι μερικά από τα προσφερόμενα αγαθά. Αν μη τι άλλο, δεν είναι τυχαίο που η Νορβηγία τερμάτισε πρώτη στον κατάλογο των χωρών με την καλύτερη ποιότητα ζωής για το 2016.

Πηγή: business insider