Οι πόνοι στον κόλπο κατά τη σεξουαλική επαφή, που «φρενάρουν» την απόλαυση. Από που προέρχονται και πως αντιμετωπίζονται
Για πολλές γυναίκες η σεξουαλική επαφή αποτελεί οδυνηρή εμπειρία που «φρενάρει» την απόλαυση, δημιουργώντας πρόβλημα στην σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.
Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να έχει διαφορετικά αίτια, ανάλογα με το σημείο στο οποίο εκδηλώνεται η διείσδυση μέσα στον κόλπο.
Πόνος στην είσοδο του κόλπου
Ο πόνος στην είσοδο του κόλπου συνήθως οφείλεται σε μόλυνση της περιοχής.
Η λήψη επιχρίσματος από τα υγρά του κόλπου και η μικροβιολογική εξέταση θα καταδείξει το μικρόβιο και ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικά.
Άλλες, λιγότερο συχνές, αιτίες είναι οι διαταραχές του δέρματος, όπως το έκζεμα, το οποίο αντιμετωπίζεται με κρέμες στεροειδών.
Τέλος η δυσπαρεϋνία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα νιώθει έντονο πόνο την ώρα της διείσδυσης, κάψιμο και πόνο μετά το σεξ.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκληθεί κολπικός σπασμός, καθώς κάνει ακούσια σύσπαση που κλείνει τη στιγμή της διείσδυσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται διείσδυση, παρά την επιθυμία της γυναίκας.
Πόνος στην αρχή του κόλπου
Ο πόνος στην αρχή του κόλπου μπορεί να οφείλεται σε ουρολογικό πρόβλημα, στην ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη.
Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε άκαμπτο υμένα που δεν είναι αρκετά λεπτός και δυσκολεύει την επαφή. Θα μπορούσε ωστόσο να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα στους αδένες, που βρίσκονται στο εσωτερικό του κόλπου και συμβάλλουν στην λίπανσή του.
Κατά την εξέταση, ο γιατρός θα διαγνώσει που οφείλεται ο πόνος και θα καθορίσει την θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την αιτία του πόνου.
Πόνος βαθιά μέσα στην κόλπο
Αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στα όργανα της πυέλου, όπως τον τράχηλο, τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.
Η πιο κοινή αιτία είναι η μόλυνση από κάποιον ιό ή μικρόβιο, η οποία μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.
Μια πυελική μόλυνση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.
Η επόμενη πιο κοινή αιτία είναι μια κατάσταση που ονομάζεται ενδομητρίωση – συχνή πάθηση, που εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Πρόκειται για πάθηση όπου το ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από την μήτρα προκαλώντας πόνο.
Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι συνήθως χειρουργική.
Τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα ινομυώματα είναι καλοήθη ογκίδια στον μυϊκό ιστό της μήτρας και ανάλογα με το μέγεθος τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά η χειρουργικά.
Πόνος κατά την επαφή μετά την εμμηνόπαυση
Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στον κόλπο και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.
Η λύση είναι κολπικές αλοιφές οιστρογόνων, που επαναφέρουν τη φυσιολογική λίπανση της περιοχής.
Επίσης, μη γυναικολογικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πυελικό πόνο, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και σκωληκοειδίτιδα.
Όλα απαιτούν παραπομπή στον ειδικό γιατρό και την κατάλληλη θεραπεία.