«Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη». Τέσσερα αληθινά παραδείγματα σεξουαλικής παρενόχλησης (βίντεο)
Μια ασκούμενη δικηγόρος, μια ανήσυχη μητέρα, μια εργαζόμενη γυναίκα και μια φοιτήτρια είναι οι πρωταγωνίστριες στα σποτάκια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την καμπάνια κατά της γυναικείας σεξουαλικής παρενόχλησης.
Τέσσερις ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα προσπαθούν να αναδείξουν τη λεπτή γραμμή ανάμεσα σε ένα κομπλιμέντο και στα σεξουαλικά υπονοούμενα.
«Στόχος των σποτ που ετοίμασε η ΓΓΙΦ, είναι να ανοίξει περαιτέρω η συζήτηση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και τη δημιουργία των κοινωνικών συνθηκών, στις οποίες δε θα μπορεί πια να ευδοκιμήσει η σεξουαλική παρενόχληση», δηλώνει η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.
Με βασικό σλόγκαν το «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη», τα σποτάκια προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν για τα δικά τους περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Επιλέχθηκαν τέσσερις περιστάσεις από την καθημερινή ζωή, ώστε να γίνει κατανοητό ότι μια γυναίκα μπορεί να παρενοχληθεί οπουδήποτε και από οποιονδήποτε.
Άνδρες ακόμα και σε ισχυρές θέσεις, όπως είναι ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, ένας γιατρός, ένας δικηγόρος ή ένας συνάδελφος, άνθρωποι που δεν θα υποψιαζόταν κανείς, μπορεί να μετατραπούν σε θύτες.
«Δεν πιστεύω να με φοβάσαι»,
«Εγώ θέλω να σε βοηθήσω επειδή σε νοιάζομαι. Με λίγη καλή θέληση από μέρους σου όλα μπορούν να διορθωθούν»,
«Θα σου πω τα πάντα, αφού με αφήσεις να σου πω μια ερωτική φαντασίωση με πρωταγωνίστρια εσένα» που ακολουθείτε από την αναίρεση της πρότασής του με την δικαιολογία ότι ήταν ένα αστείο.
Αυτές ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν ως σεξουαλικά υπονοούμενα.
Η καμπάνια κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης έγινε με αφορμή την 25η Νοεμβρίου 2017, που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Διάσημοι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην δημιουργία των βίντεο μεταξύ των οποίων είναι η Ναταλία Δραγούμη, η Μαρία Σολωμού, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βασίλης Χαλακατεβάκης, η Τζωρτζίνα Λιώση, η Λυδία Σγουράκη, ο Θάνος Καληώρας και ο Αχιλλέας Σκεύης.
Η κάθε ιστορία φαίνεται να τραβήχτηκε από κρυφή κάμερα.
“Κάθε ιστορία γυρίστηκε σε μονοπλάνο. Σε όλες τις ιστορίες η κάμερα βρίσκεται κάπως κρυμμένη πίσω από κάποια κουρτίνα, πόρτα, αντικείμενα, σαν να παρακολουθούμε κρυφά αυτό που συμβαίνει, μέσα από μια … κλειδαρότρυπα» λέει η Όλγα Μαλέα που τα σκηνοθέτησε.
Παρόλο που δεν είναι κανένας μπροστά σε αυτά τα περιστατικά, υπάρχει τρόπος να δουν και άλλοι τι συμβαίνει και να τις στηρίξουν ψυχολογικά, αρκεί να μιλήσουν και να αναφέρουν το γεγονός.
η 24ωρη γραμμή στήριξης των γυναικών είναι το 15900 που λειτουργεί.
Για την δημιουργία των βίντεο εργάστηκαν γυναίκες που είναι μέλη του WIFT (Women in Film and Television), το διεθνές σωματείο που έχει στόχο την προώθηση του έργου των γυναικών στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Περίπου 14.000 γυναίκες από όλο τον κόσμο είναι μέλη του σωματείου.
Το σενάριο υπογράφηκε από την Μανίνα Ζουμπουλάκη, η σκηνοθεσία από την Όλγα Μαλέα, η παραγωγή από την Πόλυ Τρανίδου και η μουσική από την Αντριάνα Μπάμπαλη.