Η υποστήριξη και η κατανόηση προς τους ηλικιωμένους, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας
Οι καλές οικογενειακές σχέσεις και η στήριξη που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι από τον/την σύντροφο και τα παιδιά τους, επιδρά σημαντικά στον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Alzheimer’s Disease”.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν σχέση κατανόησης και υποστήριξης με τα παιδιά τους, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια. Αντίθετα μια κακή σχέση με τα παιδιά, τον σύντροφο και άλλα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας εξέτασαν 10.055 άτομα από το 2002 έως το 2012, ως μέρος μελέτης που ονομάστηκε “Αγγλική Διαχρονική Μελέτη της Γήρανσης” (ELSA).
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιολογήσουν την σχέση που είχαν με τον σύντροφό τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, με μία κλίμακα από το 1 έως το 4.
Οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνταν ανά διετία και κανένας από τους συμμετέχοντες, δεν είχε διαγνωστεί με άνοια κατά την έναρξη της μελέτης.
Μέχρι το τέλος, το 3,4% των συμμετεχόντων (190 άνδρες και 150 γυναίκες) είχαν εκδηλώσει κάποια μορφή άνοιας. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι λάμβαναν υποστήριξη είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας.
Για κάθε μια μονάδα αύξησης της υποστήριξης από τα παιδιά, ο κίνδυνος άνοιας μειωνόταν κατά μέσο όρο κατά 17%.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αρνητική στήριξη, έχει ισχυρότερη επίδραση στη συχνότητα εμφάνισης του Αλτσχάιμερ, από ότι η θετική στήριξη στην πρόληψη της νόσου.
Και αυτό γιατί το «άγχος της κριτικής και της έλλειψης αξιοπιστίας, είναι πιθανώς πιο επιβλαβές από την απουσία ζεστής σχέσης».
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η κοινωνική υποστήριξη προάγει τη θετική συμπεριφορά, όπως μια δραστήρια ζωή. Η έλλειψη στήριξης και η απομόνωση των ηλικιωμένων, μπορεί να σχετίζεται με ανθυγιεινές συνήθειες, όπως αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, καθιστική ζωή και παχυσαρκία.
«Η μελέτη αυτή είναι ένα βήμα εμπρός, προς την καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου των κοινωνικών σχέσεων στον κίνδυνο άνοιας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν συλλογικές προσπάθειες, για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών με τους ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους είναι απομονωμένοι», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης.
Συμπέρασμα: όσο πιο πολύ ενδιαφέρεται κάποιος για τους γονείς του και τους φροντίζει τόσο πιο λίγες πιθανότητες έχουν να πάθουν άνοια.
Διαβάστε επίσης: Γιατί κάποιοι δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη όταν φταίνε. Ποιες είναι οι φοβίες τους και ποιες αδυναμίες καλύπτουν