Σας «τρελαίνει» ο ήχος από το μάσημα της τσίχλας ή όταν κάποιος τρώει κάνοντας θόρυβο; Υπάρχει εξήγηση

22288

Το δυνατό μάσημα της τσίχλας, το έντονο ρούφηγμα της σούπας και το πλατσούρισμα κατά το μάσημα, είναι ενοχλητικοί ήχοι αλλά ειδικά σε μερικά άτομα προκαλούν οργή, πανικό και φόβο.
Οι επιστήμονες μιλούν για μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που ονομάζεται μισοφωνία. Προκαλείται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε ακουστικά ερεθίσματα.
Τ
α άτομα αδυνατούν να απομονώσουν ορισμένους ήχους και παθαίνουν προσωρινές εμμονές με αυτούς.
Τέτοιοι ήχοι για παράδειγμα είναι το μάσημα της τσίχλας, τα βήματα στη σκάλα, η έντονη αναπνοή, το νευρικό χτύπημα των ποδιών στο έδαφος, το επαναλαμβανόμενο κούνημα του στυλό στο χέρι, ο ήχος από το σακουλάκι με τα πατατάκια.
Κάποιοι πάσχοντες έχουν δηλώσει ότι τους ενοχλεί ο ήχος που κάνει ο σκύλος όταν γλείφει την πατούσα του ή ο ήχος από το γράμμα “πι” όταν ακούγεται πολύ σε μια συζήτηση.
Οι αντιδράσεις της μισοφωνίας κυμαίνονται από εκνευρισμό και αηδία έως έντονη οργή ενώ μερικές φορές τα άτομα εκδηλώνουν κρίση πανικού.
Βρετανική μελέτη έδειξε ότι το μυαλό μερικών ανθρώπων είναι έτσι ρυθμισμένο, ώστε να δημιουργεί μια «υπερβολική» συναισθηματική αντίδραση.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Newcastle εξέτασαν 42 εθελοντές, από τους οποίους οι μισοί υπέφεραν από την διαταραχή.
Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε ουδέτερους ήχους, όπως ο ήχος της βροχής,
σε δυσάρεστους ήχους όπως ουρλιαχτά και
ενοχλητικούς ήχους όπως το μάσημα της τσίχλας.
Παράλληλα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση “Current Biology”, έδειξαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ενώνει τις αισθήσεις με το συναίσθημα, δραστηριοποιούνταν υπερβολικά, σε όσους υπέφεραν από μισοφωνία.
Επίσης φάνηκε ότι ήταν συνδεδεμένο με διαφορετικό τρόπο με άλλα τμήματα του εγκεφάλου.
«Όταν οι ασθενείς άκουγαν τους συγκεκριμένους ενοχλητικούς ήχους ο εγκέφαλός τους υπερδραστηριοποιούνταν.
Η αντίδραση ήταν θυμός ως επί το πλείστον και όχι τόσο αηδία. Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η οργή», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Sukhbinder Kumar.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαταραχή.
Ορισμένοι ασθενείς έχουν αναπτύξει μηχανισμούς προσαρμογής, όπως η χρήση ωτοασπίδων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι
ο πάσχων πρέπει να καταλάβει γιατί τον ενοχλεί τόσο πολύ ένας συγκεκριμένος θόρυβος και στη συνέχεια να κάνει ό,τι μπορεί για να τιθασεύσει τις αντιδράσεις του.
Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, κατά την οποία οι ασθενείς μαθαίνουν να αποσπούν την προσοχή τους ή να «μπλοκάρουν» την ακοή τους.
Δεν είναι γνωστό πόσο συχνή είναι η διαταραχή, καθώς ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και δεν υπάρχει σαφής τρόπος διάγνωσης.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η κατανόηση των διαφορών που υπάρχουν στον εγκέφαλο των ανθρώπων που πάσχουν από μισοφωνία θα οδηγήσει στην εξεύρεση θεραπείας στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Γιατί εκπλήσσονται όσοι ακούν ηχογραφημένη τη φωνή τους; Η εσφαλμένη εντύπωση που έχουν όλοι για το πως ακούγονται