Πώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις επηρεάζουν τη ψυχική υγεία του κόσμου. Τι νιώθουν οι κάτοικοι της πόλης που γίνεται το χτύπημα

1131

Έρευνες που έγιναν μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις έδειξαν ότι, επηρεάστηκε αρκετά η ψυχική κατάσταση πολιτών, που ένιωθαν ευάλωτοι και φοβισμένοι.

Το 1995 και το 1996 η Γαλλία δέχτηκε μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004, το 31% των θυμάτων εκδήλωσε μετατραυματικό στρες.
Οι ασθενείς είχαν εφιάλτες και συχνά σκέφτονταν την επίθεση.
Απέφευγαν καταστάσεις που μπορεί να τους θύμιζαν αυτό που βίωσαν και είχαν περισσότερο άγχος.
Διαπίστωσαν επίσης, ότι εκτός από τα θύματα και οι κάτοικοι της πόλης, είχαν συμπτώματα κατάθλιψης και στρες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, ήταν προσωρινά.
Σε έρευνα που έγινε λίγες εβδομάδες μετά από βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο το 2005, το 31% των κατοίκων παρουσίασαν σημαντική αύξηση του στρες και το 32% απέφευγε τα ταξίδια.
Επτά μήνες αργότερα όμως, τα συμπτώματα μειώθηκαν αισθητά, αλλά ένιωθαν ακόμα ότι κινδύνευαν και διατηρούσαν αρνητική στάση απέναντι στον κόσμο.

Παράλληλα, οι τρομοκρατικές ενέργειες επηρεάζουν και τους κατοίκους άλλων περιοχών, ακόμη και μακριά από την επίθεση.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται εξαιτίας της τηλεοπτικής μετάδοσης των γεγονότων.
Ερευνητές μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν τα γεγονότα από τις ειδήσεις, είχαν αυξημένα συμπτώματα μετατραυματικού στρες.
Αυτό έγινε γιατί ταυτίζονταν με τα θύματα και ένιωθαν ότι βίωναν και αυτοί την τραγωδία, ακόμη και αν ήταν χιλιόμετρα μακριά.
Φοβόντουσαν για παρόμοιες επιθέσεις, όπως παραδέχτηκαν.

Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι, ο κάθε άνθρωπος αντιδράει διαφορετικά στο φόβο.
Επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουν, τη δουλειά, τις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους, ή ακόμη και τη μεταφορά τους με το μετρό.

Παρατηρήθηκε ότι επηρεάζεται και η παγκόσμια οικονομία, καθώς μειώνονται τα ταξίδια και κατ’ επέκταση ο τουρισμός και η κατανάλωση.

πηγή:discovermagazine.com

Διαβάστε επίσης: Γιατί νευριάζουμε όταν περιμένουμε στην ουρά; Τα κόλπα που ανακάλυψαν οι εταιρείες για να ηρεμούν το κοινό