Πώς θα αντιμετωπίσετε την κρίση πανικού σε λίγα λεπτά. Η τακτική που ακολουθεί ο στρατός και η αστυνομία σε επικίνδυνες και στρεσογόνες καταστάσεις (βίντεο)
Έντονη εφίδρωση, δύσπνοια, τρέμουλο, ρίγη, πόνο στο στήθος, μούδιασμα στα άκρα, ναυτία, ταχυκαρδία και αίσθημα τρόμου και ανησυχίας. Αυτά είναι μερικά από τα πιο βασικά συμπτώματα της κρίσης πανικού.
Προκαλείται ξαφνικά, χωρίς να εκδηλωθούν συμπτώματα και χωρίς κάποια προφανής αιτία. Σε κάποιες περιπτώσεις, εκδηλώνεται σε περιόδους έντονου στρες. Πολλές φορές συμπτώματα κρίσης πανικού εμφανίζονται και λίγες μέρες μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός.
Μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι και ώρες.
Οι ασθενείς νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο του σώματός τους, νομίζουν ότι θα πάθουν έμφραγμα, ότι θα τρελαθούν ή ακόμη και ότι θα πεθάνουν.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πρώτη κρίση πανικού εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες από 20 έως 40 χρονών και τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες.
Παρόλο που εκείνη τη στιγμή κυριαρχεί πανικός, οι ασθενείς πρέπει να να διατηρήσουν όσο μπορούν την ψυχραιμία τους και να επικεντρωθούν στην αναπνοή τους.
Μια αποτελεσματική τεχνική είναι η λεγόμενη «στρατηγική αναπνοή» (tactical ή combat breathing). Χρησιμοποιείται από το στρατό, τους αστυνομικούς και μερικούς αθλητές για να ελέγξουν το άγχος τους και να συγκεντρωθούν. Τους βοηθά να επανέλθουν στην πραγματικότητα, να μην κυριεύονται από άγχος και να μην χάνουν τον έλεγχο του σώματός τους και των κινήσεων τους σε δύσκολες, επικίνδυνες και κρίσιμες αποστολές.
Η εμφάνιση συμπτωμάτων κρίσης πανικού μπορεί να απειλήσει όχι μόνο τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή των γύρω τους.
Τα βήματα για να εφαρμόσουμε τη «στρατηγική αναπνοή» είναι:
#1 Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το τέσσερα
#2 Κρατάμε την αναπνοή μας μετρώντας μέχρι το τέσσερα
#3 Εκπνέουμε αργά από το στόμα μετρώντας μέχρι το τέσσερα
#4 Κρατάμε την αναπνοή μας μετρώντας μέχρι το τέσσερα
#5 Και συνεχίζουμε τα ίδια βήματα με την ίδια σειρά 3-5 φορές, μέχρι να νιώσουμε καλύτερα
Αυτή η τακτική βοηθάει την αναπνοή να επανέλθει στο φυσιολογικό. Οι γρήγορες και κοφτές ανάσες σταματάνε. Η πίεση του αίματος μειώνεται. Οι παλμοί της καρδιάς πέφτουν. Το σώμα αρχίζει να ηρεμεί και να χαλαρώνει μέσα σε λίγα λεπτά.
Το μυαλό επικεντρώνεται στις αναπνοές και έτσι, ο ασθενής μπορεί πιο εύκολα να ανακτήσει τον έλεγχο των συναισθημάτων και των σκέψεών του.
Η ίδια τακτική μπορεί να εφαρμοστεί από οποιοδήποτε και οπουδήποτε ξεσπάσει μαι κρίση πανικού, είτε είναι στο γραφείο, στο σπίτι, στον δρόμο είτε μέσα στο μετρό.
Μόλις τα συμπτώματα εξασθενήσουν, καλό είναι να περπατήσουν για λίγα λεπτά, ώστε να φύγει η ένταση της στιγμής.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, που θα αντιμετωπίσει τον κάθε ασθενή ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων.
Πολλοί φοβούνται ότι θα ξαναπάθουν κρίση πανικού όσο είναι σε εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα να απομονώνονται. Συνήθως, οδηγούνται σε αγοροφοβία, καθώς σκέφτονται ότι ένα μέρος με πολύ κόσμο, δεν διαθέτει άμεσο τρόπο διαφυγής σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων της κρίσης πανικού.
Η διαταραχή πανικού μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά κυρίως με ψυχοθεραπεία και ενίοτε φαρμακευτική αγωγή.
Δείτε το βίντεο που δείχνει ακριβώς τη διαδικασία:
Διαβάστε επίσης: Πώς να διαχειριστείτε την κρίση πανικού. Γιατί προκαλείται και ποια είναι τα συμπτώματα
Διαβάστε επίσης:Πώς τα ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν άμεσα το σώμα μας. Ποια είναι τα συμπτώματα