Πώς να αναγνωρίσετε έναν καλό ψεύτη από τη γλώσσα του σώματος. Όλα τα σημάδια που θα τον προδώσουν

27335
Ένας κακός ψεύτης κοκκινίζει, ιδρώνει και κάνει νευρικές κινήσεις, όταν λέει ψέματα.
Ένας καλός ψεύτης όμως, μπορεί να πει ένα ψέμα, ενώ συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
Παρόλο που είναι δύσκολο να τον καταλάβεις, σύμφωνα με την ειδική στη γλώσσα του σώματος Judi James, υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορεί να τον προδώσουν.

Συνήθως, ο ψεύτης κάνει μια παύση πριν να απαντήσει σε μια ερώτηση. Το ψέμα είναι μια δύσκολη διαδικασία για τον εγκέφαλο. Όταν κάποιος ρωτάται κάτι, η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση είναι να πει την αλήθεια. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλει να αποκρύψει κάτι, χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα για να καταπνίξει την αλήθεια. Ο εγκέφαλος πρώτα παράγει την αλήθεια, την οποία πρέπει να αποσιωπήσει και να εφεύρει ένα αληθοφανές ψέμα.

Όπως λέει και το ρητό, τα ματιά είναι ο καθρέπτης της ψυχής.
Όταν κάποιος κοιτάει προς τα πάνω και αριστερά, δείχνει ότι σκέφτεται και προσπαθεί να ανασύρει κάτι από τη μνήμη του. Όταν κοιτάει δεξιά, προσπαθεί να σκεφτεί πιο δημιουργικά. Ο ψεύτης συνήθως κοιτάει κάτω ή μακριά και δεν επικεντρώνει το βλέμμα του στο συνομιλητή του. Αυτά όμως, αφορούν ένα κακό ψεύτη.
Ο καλός ψεύτης κοιτάει επίμονα στα μάτια. Συνήθως αυτό που μπορεί να τον ξεσκεπάσει, είναι ότι γίνεται υπερβολικός. Ενώ μιλάει και κοιτάει τον συνομιλητή του στα μάτια, κάνει πολλές και υπερβολικές χειρονομίες.

Kάνουν κινήσεις για να νιώσουν άνετα και να εκτονώσουν το στρες που προκαλεί ένα ψέμα.

Σε μερικούς ανθρώπους το ψέμμα προκαλεί αύξηση του στρες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι φυσικοί μηχανισμοί του σώματος για να το αποβάλλουν.
Το στόμα στεγνώνει, το σώμα ιδρώνει, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται και αναπνέει πιο βαριά και αργά.

Πολλές φορές, ο ψεύτης έχει την ανάγκη να κρύψει το πρόσωπό του, ίσως γιατί φοβάται ότι θα τον καταλάβουν από τις εκφράσεις του. Οι περισσότεροι ακουμπάνε τη μύτη τους ή καλύπτουν με το χέρι το στόμα τους.
Άλλοι παίζουν με τα μαλλιά τους, με τα δαχτυλίδια τους ή κουνιούνται νευρικά. Kάνουν κινήσεις για να νιώσουν άνετα και να εκτονώσουν το στρες που προκαλεί ένα ψέμα.

Όλα αυτά βέβαια, γίνονται στιγμιαία, γι’ αυτό είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί κάποιος.
«Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις αν είπε ψέματα, είναι να προσέξεις τις εκφράσεις του προσώπου, αφού ολοκληρώσει αυτά που λέει.
Αν κουνήσει το στόμα περίεργα ή κοιτάξει για λίγο αλλού, κάτι δεν πάει καλά» λέει η ειδικός.

Διαβάστε επίσης: «Ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι… των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι». Ο Κωστής Παλαμάς γράφει για τη ταπεινωμένη Ελλάδα όπου «ο ψεύτης είδωλο είναι εδώ, το προσκυνά η πλεμπάγια»