Οι διαρκείς επανασυνδέσεις μετά από χωρισμό, πυροδοτούν το άγχος και την κατάθλιψη. Τι προτείνουν οι επιστήμονες

2412
Όλων των ειδών οι σχέσεις έχουν και τα καλά και τα κακά τους, πολλές καλές στιγμές, αλλά και τσακωμούς. Η διαρκής επανασύνδεση όμως, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Family Relations», συνδέει αυτή την κατάσταση με αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι γνωρίζουν τις επιδράσεις του χωρισμού στην ψυχολογία του ατόμου, αλλά μέσα σε φυσιολογικά και υγιή πλαίσια.
Οι συνεχείς τσακωμοί, που καταλήγουν σε χωρισμό και στη συνέχεια, σε επανασύνδεση, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία γενικότερα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις σχέσεις 545 ατόμων, για να δουν τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, αλλά και τη συχνότητα που χώριζαν και τα έβρισκαν ξανά.

Το 1/3 των συμμετεχόντων ανέφεραν τα προβλήματα στις σχέσεις τους.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτά τα σκαμπανεβάσματα σχετίζονται με άγχος, στρες και γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Όσοι ανέφεραν τις δυσκολίες στη σχέση τους, είχαν αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς τα άτομα που τείνουν προς την κατάθλιψη, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις τους. Όμως, το γεγονός αυτό, δεν αναιρεί την αρνητική επιρροή που έχουν στην ψυχική υγεία οι συνεχείς χωρισμοί και η επανασύνδεση.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιστήμονες προτείνουν σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία να αφήσουν μία σχέση που δεν τους κάνει καλό, να βρουν το θάρρος και να την τερματίσουν.
Συνιστούν ορισμένες υπηρεσίες υποστήριξης για δύσκολες περιπτώσεις, που δεν βρίσουν τη δύναμη να τελειώσουν τη σχέση τους.

Συμβουλεύουν κάθε ζευγάρι να εξετάζει τα προβλήματα στη σχέση του, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα λύσουν. Αν δεν υπάρχει λύση ή θέληση και από τις δύο μεριές, πρέπει να τελειώνουν τη σχέση, γιατί μόνο κακό τους κάνει.
Τα ζευγάρια δεν πρέπει να αποκλείουν αμέσως το ενδεχόμενο του χωρισμού, καθώς αρκετές φορές βοηθάει να συνειδητοποιήσουν αν όντως εκτιμάει ο ένας τον άλλον.

Η επικεφαλής της μελέτης αναφέρει ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν σκέφτονται με αυτό τον τρόπο και επιλέγουν να μένουν σε μία τοξική, ψυχοφθόρα σχέση.
«Προτείνω οι εραστές, την επόμενη φορά να σκεφτούν καλά γιατί χώρισαν και να διερωτηθούν, τι θα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά άμα ξανασμίξω με τον σύντροφο μου;. Έτσι θα μπορέσουν πιθανόν να «βάλουν στο τραπέζι» τα θέματα που τους απασχολούν και να κάνουν μια παραγωγική συζήτηση που θα αποφέρει καρπούς για το μέλλον», συμπληρώνει.

Διαβάστε επίσης: Οι φιλικές σχέσεις με τους πρώην συντρόφους είναι δείγμα ψυχοπάθειας. Γιατί κάποιοι νιώθουν την ανάγκη να διατηρήσουν επαφές

 

Διαβάστε επίσης: Η συνεχής χρήση του κινητού αποξενώνει και προκαλεί καβγάδες. Ονόμασαν την τάση για να την καταπολεμήσουν