Είστε εσωστρεφείς; Μάθετε ποια είναι τα 9 σημάδια στον χαρακτήρα μας που υποδηλώνουν εσωστρέφεια

15659

Μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχτεί κανείς στον εαυτό του ότι είναι εσωστρεφής.
Επικρατεί η εσφαλμένη άποψη ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν αγαπάνε τους ανθρώπους.
Ωστόσο η ψυχολόγος Σούζαν Κέιν αναφέρει ότι οι εσωστρεφείς μπορεί να είναι ζεστοί άνθρωποι και να ενδιαφέρονται για τους άλλους.
Όμως το κοινωνικό στίγμα που τους ακολουθεί, τους εμποδίζει να εκφράσουν αυτές τις κρυφές και ευαίσθητες πτυχές του χαρακτήρα τους με αποτέλεσμα, αντίθετες συμπεριφορές.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν εννέα χαρακτηριστικά σημάδια της εσωστρέφειας, που υποδηλώνουν ότι η προσωπικότητα σας μπορεί να είναι λιγότερο εξωτερικά προσανατολισμένοι από ότι νομίζατε.


Αν ανήκετε σε αυτούς τότε το πιο πιθανό είναι να υιοθετείτε τις ακόλουθες συμπεριφορές:

  1. Σας αρέσει να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας.
    Όταν έχετε έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα, προτιμάτε να περνάτε χρόνο μόνοι σας διαβάζοντας ένα βιβλίο, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή ακούγοντας μουσική, ακόμη κι αν υπάρχουν ευκαιρίες που μπορείτε να απολαύσετε μια κοινωνική συναναστροφή.
  2. Σκέφτεστε καλύτερα όταν είστε μόνοι.
    Ο εσωστρεφής άνθρωπος δεν ειναι αντίθετος σε ομαδικές συζητήσεις, αλλά αν θέλει να καταλήξει σε μια δημιουργική λύση, θα πρέπει να περάσει λιγο χρόνο με τον εαυτό του για να την βρει.
  3. Ηγείστε καλύτερα όταν οι άλλοι είναι αυτοδημιούργητοι.
    Οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να είναι οι καλύτεροι ηγέτες. Αν η ομάδα είναι έτοιμη να καθοδηγηθεί, τότε ο εσωστρεφής ηγέτης θα βγάλει το καλύτερο δυνατό από την ομάδα. Μόνο όταν η ομάδα χρειάζεται να παράγει μια σπίθα η ίδια, οι εσωστρεφείς ηγέτες αδυνατούν να παρέχουν την κατάλληλη καθοδήγηση.
    Τότε χρειάζεται ένας εξωστρεφής να βοηθήσει.
  4. Είστε οι τελευταίοι που θα σηκώσετε το χέρι σας όταν σας ζητηθεί κάτι.
    Από τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια υπήρχαν κάποιοι που σήκωναν το χέρι τους πρώτοι για να μιλήσουν.
    Οι εσωστρεφείς “κρύβονταν” πίσω απο αυτούς, και τους άφηναν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον με τις απόψεις τους.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς είχαν λίγότερες γνώσεις, απλά αισθάνονταν μια ιδιαίτερη ανάγκη να μην εκτίθενται στο φως της δημοσιότητας.
  5. Οι άλλοι σας ρωτούν συνέχεια τη γνώμη σας.
    Ακριβώς επειδή οι εσωστρεφείς είναι λιγότερο πιθανό να εργαστούν εθελοντικά σε δημόσιους χώρους, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν εθελτονικά σε μια συζήτηση ή να εκφράσουν την άποψή τους δημοσίως.
    Είτε πρόκειται για μια οικογενειακή συζήτηση γύρω από το τραπέζι της κουζίνας ή είτε για μια παρείστικη κουβέντα, τα άτομα με εσωστρέφεια θα κρατήσουν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους.
    Εξαιτίας αυτού, και επειδή η συμβουλή τους μπορεί πράγματι να εκτιμάται ιδιαίτερα, είναι πιθανό να τους ζητάται ευθέως απο τον περίγυρώ τους.
  6. Φοράτε συχνά ακουστικά όταν είστε σε ένα δημόσια χώρο.
    Είτε περπατάτε στο δρόμο είτε βρίσκεστε σε ένα γεμάτο λεωφορείο, αν είστε εσωστρεφής δεν θα θέλετε επαφή με τους άλλους.
    Παλαιότερα θα μπορούσατε να αποφύγετε την αλληλεπίδραση με τους ξένους, κοιτώντας κάτω.
    Τώρα έχετε την δυνατότητα να κρυφτείτε πίσω απο την τεχνολογία, φορώντας ακουστικά, προποιούμενοι ή μη, ότι ακούτε μουσική.
  7. Προτιμάτε να αποφεύγετε τους ανθρώπους που φαίνονται θυμωμένοι ή αναστατωμένοι.
    Σύμφωνα με έρευνα του University College του Λονδίνου, οι εσωστρεφείς δεν ακολουθούν το φαινόμενο παρακολούθησης του βλέμματος (gaze cueing effect). Φυσιολογικά, αν δούμε έναν άνθρωπο στην οθόνη του υπολογιστή να κοιτάζει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ακολουθούμε το βλέμμα του και ανταποκρινόμαστε πιο γρήγορα σε ερεθίσματα από αυτήν την πλευρά της οθόνης, παρά αν το βλέμμα του ανθρώπου και το ερέθισμα βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
    Τόσο οι εσωστρεφείς, όσο και οι εξωστρεφείς, παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο.
    Αν όμως ο άνθρωπος στην οθόνη φαίνεται θυμωμένος, οι εσωστρεφείς δεν ακολουθούν αυτό το φαινόμενο.
    Αυτό υποδηλώνει πως οι άνθρωποι με υψηλή εσωστρέφεια δεν θέλουν να κοιτάνε κάποιον που φαίνεται θυμωμένος.
    Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτό συμβαίνει επειδή οι εσωστρεφείς είναι πιο ευαίσθητοι σε πιθανή αρνητική κριτική.
  8. Λαμβάνετε περισσότερα μηνύματα, mail και τηλεφωνήματα από όσα κάνετε, εκτός και αν δεν έχετε επιλογή.
    Oι άνθρωποι με υψηλή περιεκτικότητα σε εσωστρέφεια δεν επιζητούν την κοινωνική συναναστροφή. Δεν συνηθίζουν να παίρνουν τηλέφωνα ή να στέλνουν μην΄θματα και e-mails.
    Είναι αρκετά πιθανό εάν είστε πραγματικά εσωστρεφής χαρακτήρας, να αποφεύγετε θέσεις εργασίας που απαιτούν να επιδιώξετε εσείς την επικοινωνία.
    Επίσης αν είστε αναγκασμένοι να ξεκινήσετε εσείς μια επικοινωνία – πχ να καλέσετε κάποιον σε ένα κοινωνικό γεγονός – θα προτιμήσετε την γραπτή επικοινωνία (μήνυμα ή mail), παρά την τηλεφωνική. Αυτό ίσως σχετίζεται με τη δυσκολία σας να διαχειριστείτε μια πιθανή απόρριψη σε προφορικό επίπεδο, διασφαλίζοντας έτσι ένα κομμάτι της αυτοεκτίμησής σας.
  9. Δεν πιάνετε κουβέντα με υπαλλήλους ή άλλους ανθρώπους με τους οποίους έχετε συχνή επαφή.
    Είναι σχεδόν αδύνατο για σας να φανταστείτε τον εαυτό σας να να συζητά άσκοπα στη γραμμή στο σούπερ μάρκετ για τον καιρό για παράδειγμα.
    Αν έχετε προβλήματα δεν τα διαρρέετε στον περίγυρό σας, αλλά προτιμάτε να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας.
    Ίσως αισθάνεστε ότι δεν τους αφορούν ή προτιμάτε να τα λύσετε με τις δικές σας δυνάμεις.
    Όπως και να έχει οι άλλοι δεν ξέρουν πως σκέφτεστε ή αισθάνεστε, εκτός αν νιώθετε αρκετά άνετα μαζί τους για να μοιραστείτε αυτές τις βαθύτερες σκέψεις σας.