Η ζέστη επηρεάζει τη διάθεση και τη ψυχολογία. Δεν είμαστε «καλοί» όταν έχει καύσωνα, λένε οι ψυχολόγοι

1961

Η ζέστη πέρα από το σώμα επηρεάζει και την ψυχολογία.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “European Journal of Social Psychology”, η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κάνει τα άτομα πιο επιρρεπή στο να αρνηθούν να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον συνάνθρωπό τους, που την έχει ανάγκη.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι, μια πραγματικά ζεστή μέρα μπορεί να προκαλέσει γκρίνια, θυμό, ακόμη και εχθρότητα προς του άλλους.
Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει την σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και συμπεριφορών, που σχετίζονται με την προσφορά και την ανιδιοτέλεια.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lehigh και του Northwestern, πραγματοποίησαν τρία πειράματα.
Στο πρώτο διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι καταστημάτων λιανικής πώλησης ήταν κατά 50% λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν τους πελάτες, να ακούσουν τι θέλουν και να τους προτείνουν λύσεις, όταν δούλευαν σε ένα ζεστό κατάστημα.
Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Οι μισοί που κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε μια ηλεκτρονική έρευνα με την καταβολή χρημάτων, τους ζητήθηκε να θυμηθούν κάποιες στιγμές με αφόρητη ζέστη.
Στην συνέχεια και οι δύο ομάδες, κλήθηκαν συμμετάσχουν σε μια άλλη έρευνα, χωρίς χρήματα.
Μόνο το 34% των ανθρώπων που σκέφτηκαν μια ζεστή μέρα, ήταν πρόθυμοι να ολοκληρώσουν την ελεύθερη έρευνα, έναντι του 76% των ατόμων, που βρίσκονταν στην άλλη ομάδα.
Τέλος, οι ερευνητές ζήτησαν από φοιτητές, που βρίσκονταν σε δύο ξεχωριστά δωμάτια, με 20 και 27 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για χάρη μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.
Μόνο το 64% των φοιτητών που βρίσκονταν στο ζεστό δωμάτιο, συμφώνησαν να απαντήσουν σε τουλάχιστον μία ερώτηση, σε σύγκριση με το 95% εκείνων που βρίσκονταν στην πιο δροσερή αίθουσα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ζεστό περιβάλλον, αυξάνει την κόπωση και μειώνει την θετική διάθεση, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους λιγότερο πρόθυμους να προσφέρουν βοήθεια.
«Αν και δεν μπορεί κανείς να ελέγξει ή να αλλάξει τον καιρό, είναι εφικτό να ελέγξει το περιβάλλον σε εσωτερικούς χώρους στους οποίους εργάζεται ή βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα”, τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Λιούμπα Μπέλκιν.
«Αν οι διευθυντές επιθυμούν να ενισχύσουν την κοινωνική και επαγγελματική συμπεριφορά των υπαλλήλων τους, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν το άγχος, που σχετίζεται με την εργασία και να δημιουργήσουν άνετα εργασιακά περιβάλλοντα, για να έχουν οι εργαζόμενοι θετική διάθεση», προσέθεσε.

Διαβάστε επίσης: «Ψευδείς αναμνήσεις». Πώς η μνήμη «ξεγελιέται» και αλλάζει τα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν