Η έλλειψη ύπνου καθημερινά και συστηματικά αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο κατάθλιψης (έρευνα)

1750
Οι διαταραχές στον ύπνο, είναι γνωστό ότι αποτελούν σύμπτωμα κατάθλιψης, όμως τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου είναι πιθανόν να είναι αιτία της κατάθλιψης.

Η αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, ενημερώνει ότι 1 στους 6 ανθρώπους θα παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του.
Δεδομένου ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι κληρονομική, να οφείλεται σε μετατραυματικό στρες ή να έχει σχέση με το άγχος και την έλλειψη ύπνου, επιστήμονες έκαναν έρευνα για να δουν το συσχετισμό της εμφάνισης ψυχικών παθήσεων με τον ύπνο.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Georgia, διαπίστωσαν ότι όσοι στερούνται ύπνο έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη.

Η έρευνα

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο Neurology, Psychiatry and Brain Research, προέκυψαν από την ανάλυση της συμπεριφοράς με παράγοντα τις ώρες ύπνου.
Συμμετείχαν 20.851 άνθρωποι που κλήθηκαν να περιγράψουν την καθημερινότητά τους.
Ερωτήθηκαν πόσο συχνά είχαν αρνητικές σκέψεις και άλλα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως νευρικότητα, λύπη, άγχος, απελπισία. Επιπλέον, ανέφεραν με ακρίβεια πόσες ώρες συνήθιζαν να κοιμούνται το βράδυ.
Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους παράγοντες όπως είναι το εισόδημα, η άσκηση, η ηλικία, η μόρφωση.
Διαπιστώθηκε, ότι η ο ύπνος είναι από τις σημαντικότερες αιτίες της κατάθλιψης.
όσοι στερούνταν έστω και 1 ώρα, με αναγκαίες τις 7 ώρες ύπνου, είχαν κατά 60%-70% αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη.

 

Πείραμα σε ποντίκια

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Gronigen, έκαναν πειράματα σε ποντίκια, για να παρατηρήσουν πόσο ο εγκέφαλός τους επηρεαζόταν από τον ύπνο.
Στα ποντίκια επετράπη να κοιμούνται περίπου 4 ώρες.
Τότε, ο σύσταση του εγκεφάλου τους μεταβλήθηκε, άρχισαν να παρατηρούνται δομικές και χημικές αλλαγές. Παρόμοιες μεταβολές έχουν και οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με κατάθλιψη. Οι ερευνητές εξηγούν, ότι η έλλειψη ύπνου για μικρό χρονικό διάστημα, δεν είναι λόγος ανησυχίας, ούτε είναι δυνατόν να προκληθεί τόσο εύκολα κατάθλιψη.
Όμως, η συνεχόμενη και μακροπρόθεσμη στέρηση ύπνου, προκαλεί και επιδεινώνει τις λειτουργικές ικανότητες του εγκεφάλου.

Ακόμη, η ανάλυση του εγκεφάλου των πεοιραματόζωων έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου, σχετίζεται με την έκφραση συναισθημάτων.
Για την ακρίβεια, ο εγκέφαλος αρχίζει να μην αντιδρά στην έκκριση ορμονών που ενεργοποιούν έντονες συναισθηματικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:Οι καλλιτέχνες είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη και τους εθισμούς. Γιατί οι μουσικοί είναι πιο επιρρεπείς