Γιατί οι γυναίκες προτιμούν να έχουν αφεντικό έναν άνδρα και όχι μια άλλη γυναίκα. Πώς χαρακτηρίζουν τις προϊστάμενες τους

5931
Η πλειοψηφία των γυναικών προτιμούν άνδρες για προϊστάμενους αντί για γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες. Παρόλο που και οι άνδρες προτιμούν άνδρες – αφεντικά, το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο.

«Συναισθηματικές, αρπακτικά και σκύλες» είναι οι τρεις χαρακτηρισμοί που επικράτησαν, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ζήτησαν από 60.000 εργαζομένους να μιλήσουν για τις γυναίκες που κατείχαν υψηλότερες θέσεις στην εταιρία τους.
Οι γυναίκες που δουλεύουν υπό την επίβλεψη άλλων γυναικών, έχουν μεγαλύτερο στρες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να έχουν συχνά πονοκεφάλους.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι πιο ευθείς στη συμπεριφορά τους.
Το ένα τέταρτο των γυναικών κατηγόρησε το γυναικείο φύλο για «πισώπλατες μαχαιριές».
Παρόλο που θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στη διεύθυνση μαι επιχείρησης από τους άνδρες, δεν θέλουν να εργάζονται μαζί τους.
Παραδέχονται ότι πολλοί άνδρες μπορεί να τις υποτιμήσουν και να φερθούν άσχημα. Για εκείνες όμως, είναι χειρότερο αν συμβεί από γυναίκα, γιατί υποσυνείδητα την θεωρούσαν «σύμμαχο».

«Οι γυναίκες συχνά θεωρούνται αλαζονικές και αντιπαθητικές και οι έρευνες δείχνουν ότι η ίδια συμπεριφορά κρίνεται πιο αρνητικά αν προέρχεται από μια γυναίκα» ανέφερε η η Κιάρα Βολπάτο, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Bicocca του Μιλάνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας από την εταιρία Αμερικανική Gallup

Πολλοί ψυχολόγοι αποδίδουν αυτή την προτίμηση στο λεγόμενο «Σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών», κατά το οποίο οι γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις απομακρύνουν και δυσκολεύουν τη ζωή των άλλων γυναικών στον εργασιακό χώρο.
Σκοπός τους είναι να διατηρήσουν τη θέση τους και το στάτους τους σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον.
O ανταγωνισμός μεταξύ τους αυξάνεται και οι γυναίκες σε υψηλότερες θέσεις αρνούνται να βοηθήσουν τις υπόλοιπες.
Το «Σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών» όμως, παρατηρείται και σε γυναίκες που δεν έχουν υψηλές εργασιακές θέσεις. Φοβούνται ότι οποιαδήποτε νέα κοπέλα στον εργασιακό τους χώρο, θα τους κλέψει τη λάμψη τους και κατ’ επέκταση τη θέση τους.
Έτσι, πολλές φορές προσπαθούν να τις υπονομεύσουν στους συνεργάτες τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γυναίκες που κατάφεραν να κατακτήσουν υψηλές θέσεις δεν καταλαβαίνουν τους αγώνες, τον κόπο, αλλά και τον τρόπο που δουλεύουν οι νεότερες γυναίκες.
Πιστεύουν ότι καμία δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους όσον αφορά την απόδοσή τους.

Αυτή η αντίληψη, τις κάνει να φαίνονται σκληρές και απόμακρες, άρα και αντιπαθείς από τις υπόλοιπες.
Έρευνα που έκανε η ψυχολόγος Naomi Ellemers, έδειξε ότι ακόμη και αν οι άνδρες και γυναίκες ήταν εξίσου συγκεντρωμένοι στο έργο τους, οι καθηγήτριες πίστευαν ότι οι νεότερες γυναίκες ήταν λιγότερο αφοσιωμένες.
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι αυτό γίνεται γιατί οι γυναίκες από τη φύση τους είναι ανταγωνιστικές και κακόβουλες. Αυτή η θεωρία θεωρήθηκε μισογυνισμός και απορρίφθηκε.
Στην πραγματικότητα η αυστηρή αυτή συμπεριφορά πηγάζει από το σύγχρονο εργασιακό σύστημα.
Η ψυχολόγος εξηγεί ότι αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στο γεγονός ότι όπως πολλές περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, αγωνίζονται για να κατακτήσουν μια θέση στον κόσμο, ενσωματώνοντας αρνητικά στερεότυπα, έτσι λειτουργούν και οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο.

«Έχουν κάνει μεγάλες θυσίες για να τα καταφέρουν σε ένα ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον. Έμαθαν ότι ο τρόπος για να επιβιώσεις και να πετύχεις είναι δύσκολος. Όλοι πρέπει να πιστέψουν ότι είναι οι καλύτερες στη δουλειά τους και δεν είναι σαν όλες τις άλλες γυναίκες» εξηγεί η ψυχολόγος Ellemers.
Σε έρευνα που συμμετείχαν γυναίκες αστυνομικοί από τη Δανία, διαπιστώθηκε ότι προσπαθούσαν να δείξουν ότι δεν είναι σαν όλες τις άλλες γυναίκες για να αποφύγουν σεξιστικές συμπεριφορές από τους συναδέλφους τους.
Ουσιαστικά, βλέπουν το φύλο τους ως εμπόδιο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Παράλληλα, πολλές φοβούνται ότι θα φανούν προκατειλημμένες υπέρ των γυναικών αν τις βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο αυστηρές μαζί τους.
Σε εταιρίες όμως, που οι γυναίκες είναι πιο πολλές, είναι περισσότερο πιθανό η μια να υποστηρίξει την άλλη.

Παρ’ όλα αυτά, η αντιπάθεια μεταξύ γυναικών, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι υφισταμένες περιμένουν από την προϊσταμένη τους, να είναι πιο καλή λόγω του φύλου τους. Έτσι, εκείνες φαίνεται να έχουν μια πιο αυστηρή συμπεριφορά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες να τις κατηγορούν, ενίοτε αβάσιμα.

Διαβάστε επίσης: Τα χαρακτηριστικά ενός καλού αφεντικού. Γιατί οι κακοί προϊστάμενοι και εργοδότες, βλάπτουν την επιχείρηση