Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να αγκαλιάζουμε οτιδήποτε είναι χαριτωμένο, όπως τα κουταβάκια. Ο νόμος της επιβίωσης
Τα κουταβάκια, τα γατάκια και γενικότερα τα μικρά ζωάκια, αλλά και τα μωρά έχουν ένα κοινό. Είναι όλα χαριτωμένα.
Σύμφωνα με τον βιολόγο Konrad Lorenz όλα έχουν κοινά χαρακτηριστικά προσώπου και σώματος.
Μεγάλο για το σώμα τους στρογγυλό κεφάλι, μεγάλο μέτωπο που προεξέχει, μεγάλα μάτια που βρίσκονται κάτω από τη μέση γραμμή του κεφαλιού και απαλή υφή.
Το kinderschema, όπως ονομάστηκε η διαπίστωση του βιολόγου, δεν αφορά μόνο τα μωρά ή τα κουταβάκια.
Τα γλυκά αυτά χαρακτηριστικά ενεργοποιούν το ένστικτο για φροντίδα και προστασία. Πρόκειται για μια βιολογική αντίδραση που οδηγεί όσους έρχονται σε επαφή με κάτι χαριτωμένο να θέλουν να το αγκαλιάσουν.
Παράλληλα, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, δηλαδή η ορμόνη που προκαλεί την αίσθηση της ευφορίας και συνήθως απελευθερώνεται όταν είμαστε ερωτευμένοι. Αυτό εξηγεί την ευχαρίστηση που προκαλεί η παρουσία ή η αγκαλιά με κάτι χαριτωμένο. Η έκρηξη ντοπαμίνης εκλαμβάνεται ως επιβράβευση από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αποθηκεύει στη μνήμη του αυτή την ενέργεια και να επιθυμεί την επανάληψή της.
Αυτή η αντίδραση προκαλείται για όλα τα χαριτωμένα πλάσματα και όχι μόνο όσα σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με αυτόν που τα κοιτάει.
Το kinderschema εξηγεί επίσης, γιατί δεν νιώθουμε τα ίδια θετικά συναισθήματα και με άλλα πλάσματα που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως τα ερπετά.
Η επίδραση του χαριτωμένου είναι απαραίτητη για την επιβίωση, καθώς τα μωρά και γενικότερα τα μικρά δέχονται την φροντίδα που χρειάζονται για να μεγαλώσουν, ενώ οι άλλοι ικανοποιούν το ένστικτό τους για την προστασία των μικρότερων.
Μάλιστα, τα συναισθήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και όταν τα χαριτωμένα πλάσματα μεγαλώσουν και έχουν κρατήσει τα χαρακτηριστικά που τα έκαναν αξιολάτρευτα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale, όσοι αντιδρούν υπερβολικά όταν βλέπουν φωτογραφίες με χαριτωμένα πλάσματα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν «επιθετικές συμπεριφορές». Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος προσπαθεί να αντισταθμίσει την υπερβολική έκρηξη ντοπαμίνης και σεροτονίνης.
«Κάποιοι άνθρωποι όταν βιώνουν κάτι πολύ έντονο, εκφράζονται ακραία. Έτσι, προκαλείται το κλάμα από χαρά, το νευρικό γέλιο αλλά και η επιθυμία να ζουλήξουν ή να δαγκώσουν κάτι που θεωρούν γλυκό και χαριτωμένο» εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Oriana Aragon.
«Οι άνθρωποι αυτοί όμως, επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση αρκετά γρήγορα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η επιθυμία τους να προστατέψουν τα μικρά τους».
Έτσι, η εκδήλωση των επιθετικών αυτών συμπεριφορών, δεν σημαίνει ότι θα βλάψει τα μικρά.
Δείτε το βίντεο με αστεία και χαριτωμένα ζωάκια που μοιράζονται τα γλυκά χαρακτηριστικά και συνειδητοποιήστε την επίδραση που έχουν πάνω σας:
Διαβάστε επίσης: Να κοιμάται ο σκύλος στο δωμάτιο μας ή πάνω στο κρεβάτι; Τι λένε οι έρευνες για τα θετικά και τα αρνητικά