Εσύ μπορείς να κοιτάξεις κάποιον στα μάτια για ένα λεπτό; Το παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά (βίντεο)

4953

«Για να επικοινωνήσεις δεν χρειάζεται wifi».
Με αυτό το σύνθημα η ομάδα «The Liberators International», προσπαθεί να φέρει πιο κοντά ανθρώπους, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.
Πρόκειται για άλλο ένα κοινωνικό πείραμα, υπό την ονομασία Εye Contact Experiment, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το έργο της σέρβας καλλιτέχνιδας Μαρίνας Αμπράμοβιτς.
Η καλλιτέχνης καθισμένη στο κέντρο μιας τεράστιας άδειας αίθουσας, καλούσε τους θεατές να σταθούν απέναντί της και να την κοιτάξουν στα μάτια για ένα λεπτό.
Χρόνος που ναι μεν είναι λίγος, αλλά όταν κοιτάς στα μάτια τον άλλον φαντάζει άπειρος.
Το ίδιο έκαναν και οι «Απελευθερωτές».
Μέσω facebook κάλεσαν πολίτες από 143 πόλεις του κόσμου, να πάνε
 σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, ζητώντας από τους περαστικούς να λάβουν μέρος στο πείραμα.
Οι οδηγίες που τους έδιναν ήταν απλές: «βρες κάποιον να μοιραστείτε την οπτική επαφή, σεβάσου τον προσωπικό του χώρο και κοίταξέ τον αληθινά μες στα μάτια».
Αυτό που ακολούθησε ήταν εντυπωσιακό.

Μετά από ένα λεπτό που κοιτάζονταν στα μάτια, άνθρωποι ξένοι μεταξύ τους χαμογελούσαν, έκλαιγαν, αγκαλιάζονταν και έφευγαν πλημμυρισμένοι από διάφορα συναισθήματα.
Όσοι δεν συμμετείχαν, κοιτούσαν με περιέργεια και τελικά έπαιρναν μέρος και αυτοί.

«Υπάρχουν εκπληκτικά οφέλη από την ανταλλαγή μιας στιγμής επαφής με τα μάτια.
Οι διαφορές αρχίζουν να ξεθωριάζουν και απλά έχεις τη βαθύτερη αίσθηση, ότι σχεδόν ξέρεις το άτομο αυτό με κάποιο τρόπο, μόνο και μόνο επειδή μοιράζεσαι ένα έντονο και αληθινό βλέμμα”, εξήγησε ο ιδρυτής των “Απελευθερωτών”, Πήτερ Σαρπ.
Το παγκόσμιο πείραμα «κοιτάγματος στα μάτια» έγινε για να αποδείξει πως όλοι οι άνθρωποι είναι μέλη μια παγκόσμιας οικογένειας, σύμφωνα με τους διοργανωτές του.
Δεν υπάρχουν διαφορές, παρόλο που κάποιος είναι διαφορετικής εθνικότητας, χρώματος, κουλτούρας ή μιλάει άλλη γλώσσα.
Η επαφή με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει πολλά και βαθιά συναισθήματα, ειδικά όταν στη σημερινή κοινωνία όλοι είναι απομονωμένοι και έχει χαθεί η αληθινή ανθρώπινη επαφή.

 Δείτε εδώ το βίντεο από το κοινωνικό πείραμα:

Οι «Απελευθερωτές»
Η ομάδα “The Liberators International” διοργανώνει εκδηλώσεις παγκόσμιας κλίμακας με μουσική, επικοινωνία και ανθρώπινη επαφή.
Στόχος τους είναι να σπάσουν τα καθημερινά κοινωνικά πρότυπα, που εμποδίζουν τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν.
Καταγράφουν κάθε μία από τις δημόσιες δράσεις τους, με σκοπό να εμπνεύσουν τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Η αποστολή τους, όπως λένε, είναι να αποδείξουν πως «υπάρχει αγάπη και ανθρωπισμός ακόμα και πίσω από τις διαφορές».

Διαβάστε επίσης: «Βούρτσισα τα μαλλιά μου σήμερα. Ήταν μπερδεμένα και κολλημένα μαζί». Η συγκινητική ανάρτηση κοπέλας που πάσχει από βαριά κατάθλιψη