Τα οφέλη της σάουνας για την επιδερμίδα και τον οργανισμό. Οι ιαματικές της ιδιότητες
Η σάουνα ή θερμόλουτρο όπως ονομάζεται, είναι η έκθεση του σώματος σε κλειστό χώρο που μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 100 βαθμούς Κελσίου.
Χώρα καταγωγής της είναι η Φιλανδία, στην οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.000.000 σάουνες.
Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί εφίδρωση και έχει πολλά οφέλη, τόσο για τον οργανισμό όσο και για την υγεία της επιδερμίδας.
Μεταξύ άλλων προλαμβάνει το κρυολόγημα, ανακουφίζει από το στρες και τους πόνους των αρθρώσεων και αυξάνει τη λειτουργία της καρδιάς, προωθώντας την απώλεια βάρους.
Επιδερμίδα και αποτοξίνωση
Το δέρμα ταλαιπωρείται καθημερινά, από τα καλλυντικά προϊόντα, αλλά και από τον ήλιο και τους ρύπους της ατμόσφαιρας.
Η σάουνα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά να απορροφώνται γρηγορότερα από το δέρμα.
Μέσω του ιδρώτα, αποβάλλονται τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα από την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας και δείχνει καθαρότερη.
Η ζέστη θρέφει το δέρμα, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και επιταχύνει την παραγωγή κολλαγόνου.
Το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό, λείο και υγιές, καθώς ανακτά την ελαστικότητά του.
Οι ειδικοί αναφέρουν, ότι η σάουνα μπορεί να βελτιώσει την όψη των περιοχών με κυτταρίτιδα, λόγω της ανάπλασης.
Η αποβολή των τοξινών, των βαρέων μετάλλων και των βακτηρίων, βοηθά τους αδένες στη λειτουργία τους και κατ’ επέκταση ολόκληρο το σώμα.
Οφέλη στον οργανισμό
Η σάουνα, λειτουργεί αγχολυτικά.
Η θερμότητα χαλαρώνει το σώμα και τους μυς με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες που προκαλούν ευφορία, γι’ αυτό και αποκαλούνται «ορμόνες της χαράς».
Με τη βελτίωση της ροής του αίματος, ανακουφίζονται και οι πόνοι των μυών ή των αρθρώσεων, ενώ διευκολύνεται και η αναπνοή.
Όσοι ασχολούνται με εναλλακτική ιατρική, υποστηρίζουν πως η χρήση σάουνας, προσφέρει εύκολο και ευχάριστο ύπνο, επειδή χαλαρώνει το νευρικό σύστημα.
Διαδικασία πριν και μετά τη σάουνα
Πριν από τη σάουνα, ενδείκνυται ένα μπάνιο με χλιαρό νερό, ώστε να καθαριστεί και να χαλαρώσει το σώμα.
Έπειτα μπορεί να αρχίσει η σάουνα, η διαμονή δηλαδή μέσα στο θερμό κουβούκλιο από 15 ως 30 λεπτά. Ενδιάμεσα μπορείτε να κάνετε ένα κρύο ντουζ και να ξαναμπείτε.
Κανονικά δεν χρησιμοποιείται μαγιό ή εσώρουχο, αλλά μια πετσέτα.
Το σώμα πρέπει να είναι γυμνό, καθώς πολλά υφάσματα δεν είναι ανθεκτικά στη θερμότητα.
Επίσης απαγορεύονται τα κοσμήματα, γιατί μπορεί να αποκτήσουν μεγάλη θερμοκρασία και να προκαλέσουν εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς.
Συνήθως, σε κέντρα ομορφιάς διατίθεται εξωτερικός χώρος, στον οποίο μένουν για λίγα λεπτά όσοι εξέρχονται από τη σάουνα.
Στη συνέχεια προτείνεται ένα κρύο ντους.
Το δέρμα ενδέχεται να είναι κοκκινισμένο και να υπάρχει αίσθηση χαλάρωσης και υπνηλίας.
Διαβάστε επίσης: Η νέα τάση στη yoga που γίνεται σε αίθουσα με 40 βαθμούς Κελσίου και συνδυάζει τα οφέλη σάουνας και αερόβιας γυμναστικής (βίντεο)