Αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ. Πόσο κοστίζει, πόσος χρόνος χρειάζεται και πόσος πόνος (βίντεο)

22111

Τα τατουάζ δεν θεωρούνται πλέον μόνιμα και υπάρχουν σύγχρονες μεθόδους που μπορούν να τα αφαιρέσουν αποτελεσματικά κια με ασφάλεια. Η πιο συχνή τεχνική που εφαρμόζεται είναι το λέιζερ. Η διαδικασία παρόλο που μπορεί να εξαφανίσει τα ανεπιθύμητα τατουάζ, είναι χρονοβόρα και αρκετά επώδυνη.

Ποια είναι η διαδικασία;
Η δερματοστιξία γίνεται με τη χρήση μηχανοκίνητης βελόνας που ουσιαστικά τρυπάει το δέρμα και αφήνει κόκκους χρωστικής ουσίας στη δεύτερη στρώση δέρματος, περίπου ένα χιλιοστό από την επιδερμίδα. Ο οργανισμός αντιμετωπίζει το μελάνι ως ξένο σώμα και λευκά αιμοσφαίρια ενεργοποιούνται για να το αποβάλλουν από το σώμα. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν τα καταφέρνουν γιατί τα σωματίδια της χρωστικής ουσίας είναι μεγαλύτερα και έτσι υπερισχύουν των αιμοσφαιρίων.

Στην αφαίρεση του τατουάζ με λέιζερ, η ακτίνα φωτός σπάει και μικραίνει τα σωματίδια του μελανιού, βοηθώντας τα λευκά αιμοσφαίρια να τα απομακρύνουν φυσικά.
Τα περισσότερα τατουάζ χρειάζονται περίπου 5-12 συνεδρίες, οι οποίες διαρκούν από 10 – 30 λεπτά. Η κάθε συνεδρία πρέπει να απέχει από την επόμενη περίπου ένα μήνα, κάτι που σημαίνει ότι η ολική αφαίρεση του τατουάζ χρειάζεται από 6 μήνες μέχρι ένα χρόνο.
Συνήθως πριν το λέιζερ, πραγματοποιείται δερματικό τεστ για να μην προκληθεί κάποια αλλεργική αντίδραση.
Η τιμή του λέιζερ εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ και τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν. Για ένα μικρό τατουάζ, το κόστος της κάθε συνεδρίας ξεκινάει από τα 60 ευρώ.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αφαίρεση του τατουάζ
Σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος της επιδερμίδας, καθώς όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να αφαιρεθεί το τατουάζ. Επίσης, εάν βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο του σώματος απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες. Τα μαύρα μελάνια φεύγουν πιο εύκολα από τα άλλα χρώματα.
Το μέγεθος του τατουάζ, ο χρόνος και το βάθος της χρωστικής ουσίας μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος μετά το λέιζερ;
Μετά το λέιζερ ο ασθενής πρέπει να φροντίζει το δέρμα του σαν να έχει πάθει έγκαυμα. Πρέπει να εφαρμόζονται στην πληγή αντισηπτικά βάμματα και αντιβιοτικές κρέμες που προστατεύουν τον ασθενή από τις μολύνσεις. Επίσης, η πληγή πρέπει να καλυφθεί με γάζες και να μην εκτεθεί στον ήλιο και ειδικά χωρίς αντηλιακό για 4 εβδομάδες.
Σταδιακά, θα δημιουργηθεί μια κρούστα, την οποία ο ασθενής δεν πρέπει να την πειράξει για να μην μείνει σημάδι. Συνήθως, δεν δημιουργούνται σημάδια ούτε αποχρωματίζεται το δέρμα, όπως πολλοί πιστεύουν.

Δείτε το βίντεο του Bussiness Insider με τη διαδικασία αφαίρεσης του τατουάζ με λέιζερ:

Διαβάστε επίσης: Τατουάζ για πρωτάρηδες. Πόσο πονάει, πόσο καιρό κρατά η επούλωση και τι πρέπει να κάνετε για να το φροντίζετε