Ξεπερνώντας τις χειμωνιάτικες παγίδες που παραμένουν στο διαιτολόγιο και αυξάνουν το βάρος
Κοκκίνου Φωτεινή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Σε λίγο καιρό θα φύγει η άνοιξη, αλλά οι συνήθειες που έχει αφήσει το κρύο στη διατροφή διατηρούν το βάρος σε «υψηλά βαρομετρικά». Ο χειμώνας είναι εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το βάρος, καθώς στα κιλά των εορτών προστίθενται και 2-3 ακόμη κιλά λόγω… κρύου. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτά τα περιττά κιλά!
Το τσιμπολόγημα έχει γίνει συνήθειά σας;
Κάντε μια αναδρομή στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα. Μήπως το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό ή απογευματινό) είναι ανύπαρκτα, ενώ από το απόγευμα και μετά επιδίδεστε σε συνεχή βόλτα μεταξύ κουζίνας και καναπέ, με πρωταγωνιστή τα ψωμιά και τα γλυκά; Εάν ναι, τότε είναι καιρός να οργανώσετε σωστά την ημερήσια διατροφή σας ενσωματώνοντας τα παραπάνω γεύματα στο διαιτολόγιό σας.
Για να καταφέρετε κάτι τέτοιο αρκεί να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα τρόφιμα στο γραφείο ή το σπίτι: ξηροί καρποί, mix ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά μειωμένων λιπαρών, ταχίνι και φρούτα μπορούν να συνοδεύσουν τόσο το πρωινό σας όσο και οποιοδήποτε διάλειμμα της ημέρας.
Κλειστήκατε μέσα;
Ο χειμωνιάτικος καιρός μας καθηλώνει στον καναπέ και συχνά, ακόμη και όταν έχουν ανέβει πια οι θερμοκρασίες, έχουμε ξεχάσει τη βόλτα στη γειτονιά ή το γυμναστήριο. Η συστηματική κίνηση, ωστόσο, μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε πιο άνετα τα αγαπημένα μας τρόφιμα, συμβάλει στη διατήρηση του μεταβολισμού μας, αλλά και στη βελτίωση της υγείας και της διάθεσής μας!
Ξεκινήστε κάποια δραστηριότητα στο σπίτι, στο γυμναστήριο ή σε σχολή χορού. Το τι θα επιλέξετε θα καθορίσει και πόσο πιστοί θα είστε σε αυτό. Συνήθως δραστηριότητες που μας προσφέρουν ευφορία ή και χαλάρωση (χορός, yoga, pilates, αερόβια γυμναστική με χορό) μπορούμε να τις βάλουμε πιο εύκολα και συστηματικά στη ζωή μας.
Αντιμετωπίστε την επιθυμία για comfort food με έξυπνες επιλογές
Ο χειμώνας αυξάνει τη διάθεση για τρόφιμα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και αυτή είναι μια αίσθηση που δεν εγκαταλείπεται εύκολα όταν αλλάζει η εποχή. Το λεγόμενο «comfort food» αποτελείται συνήθως από απλά υλικά, που συνδέονται με τη θαλπωρή των παιδικών μας χρόνων, παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα και συχνά αποσκοπεί στο να διώξει το άγχος της μέρας και να μας προσφέρει στιγμές παρηγοριάς και ευτυχίας.
Η σοκολάτα είναι μάλλον ο πρωταγωνιστής, αλλά δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτή. Αμυλούχα τρόφιμα (τυροπιτάκια, κριτσίνια, παξιμάδια κτλ), διάφορα άλλα γλυκίσματα (μπισκότα, κουλουράκια, κέικ κτλ), μεγαλύτερες ποσότητες μαγειρεμένου και ζεστού φαγητού, αλμυρά και τραγανά τρόφιμα, αποτελούν μερικές διαφορετικές εκφράσεις του comfort food.
Χρησιμοποιώντας έξυπνα tips, μπορούμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για comfort food αποφεύγοντας τα παραπανήσια κιλά:
Βάλτε τη σούπα στη διατροφή σας. Μια σούπα λαχανικών ή ένα πιάτο τραχανάς μπορεί να σας ζεστάνει και να καλύψει την ανάγκη σας για comfort food με λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες που μας «χορταίνουν» πιο εύκολα.
Αγοράστε μικρές συσκευασίες. Εφόσον ξέρετε ότι μπορεί να υποκύψετε εύκολα σε κάποια τρόφιμα ή γλυκά, φροντίστε να τα έχετε σε μικρότερες συσκευασίες. Για παράδειγμα, δοκιμάστε μήπως το να έχετε μικρές συσκευασίες σοκολάτας (π.χ. των 30 γρ) σας γλιτώνει από το να φάτε μια ολόκληρη μεγάλη σοκολάτα.
Προσθέστε πρωτεΐνη στο τσιμπολόγημά σας. Αν αυτό στο οποίο καταφεύγετε ως comfort food είναι τα αμυλοειδή (κριτσίνια, παξιμάδια κτλ), αποφύγετε να τα τρώτε μόνα τους, αλλά προσθέστε κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως λίγο τυρί ή ένα αυγό, μερικές κουταλιές γιαούρτι ή λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Ικανοποιήστε έξυπνα τη γλυκιά γεύση. Μπορείτε να έχετε το γλυκό στη ζωή σας, αρκεί να ελέγχετε τη συχνότητα (1 -2 φορές την εβδομάδα), να το καταναλώνετε μόνο όταν το θέλετε πραγματικά και να δίνετε έμφαση στην ποσότητα που καταναλώνετε εφόσον, τις περισσότερες φορές, η ευχάριστη αίσθηση του γλυκού είναι έντονη στις 2-3 πρώτες κουταλιές.
Τις υπόλοιπες ημέρες εκμεταλλευτείτε την γλυκιά αίσθηση των υπόλοιπων τροφίμων: Δημιουργήστε ένα ζεστό πρωινό με χλιαρό γάλα, λίγη granola και ξηρούς καρπούς, δοκιμάστε ένα ρυζόγαλο ή γιαούρτι με αχλάδι, σταφίδες και κανέλα για απογευματινό ή ψήστε μήλα με γλυκαντικά, κανέλα και γαρύφαλλο για επιδόρπιο.
Κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τις δικές της ανάγκες! Μπορούμε λοιπόν να προσαρμοστούμε σε αυτές με ισορροπία ώστε η επόμενη σεζόν να μας βρει όπως επιθυμούμε!