Η γονιμότητα περνά από το στομάχι. Οι τροφές που αυξάνουν τις πιθανότητες μιας πολυπόθητης εγκυμοσύνης

144
Smiling pregnant woman holding apple isolated on a white background

Μπορεί η διατροφή να φέρει σε ένα ζευγάρι… τον πελαργό; Οι επιστήμονες απαντούν θετικά.
Από έρευνες, φαίνεται ότι η μεσογειακή διατροφή αυξάνει κατά 40% τις πιθανότητες σύλληψης, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφική συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία μειώνει την γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, καθώς το λίπος δρα ως αδένας και παράγει ορμόνες, που παρεμποδίζουν την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Το υγιές βάρος σημαίνει ότι Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κυμαίνεται από 18,5-25 με υγιές ποσοστό λίπους, το οποίο αγγίζει το 18-28% για τις γυναίκες και το 10-20% για τους άνδρες.
Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τοξικές ουσίες, οι οποίες είτε υπάρχουν στα τρόφιμα, είτε βρίσκονται στο ευρύτερο περιβάλλον και διαταράσσουν τις ορμόνες. Τέτοιες ουσίες μπορεί να βρίσκονται στα πλαστικά μπουκάλια, σε φυτοφάρμακα, σε βαρέα μέταλλα κλπ.
Για αυτό, καλό θα είναι να αποφεύγεται η αποθήκευση και το νερό από πλαστικά μπουκάλια. Προτιμούνται βιολογικά τρόφιμα, τα οποία έχουν χαμηλότερες δόσεις φυτοφαρμάκων. Επίσης το πολύ καλό πλύσιμο στα φρούτα και τα λαχανικά με μαγειρική σόδα, μπορεί να καταστρέψει τις τοξικές ουσίες, που έχουν «καθίσει» στην επιφάνειά τους.

Έρευνες έδειξαν ότι τα τρανς λιπαρά και τα υδρογονωμένα έλαια, που βρίσκονται συνήθως σε τυποποιημένα τρόφιμα, σε αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα, όταν υπερκαταναλώνονται, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας στις γυναίκες.
Από την άλλη πλευρά, καλό θα είναι να καταναλώνεται ελαιόλαδο και ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, που έχουν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Τέλος, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, το λευκό αλεύρι, η επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη κλπ. αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης την παραγωγή ινσουλίνης, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς τις ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος. Για αυτό, καλό είναι να αντικατασταθούν τα τρόφιμα αυτά, με προϊόντα ολικής άλεσης, όπως μαύρο ρύζι και μαύρο ψωμί,  που σχετίζονται με την αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης.

Για τις γυναίκες
Το φυλικό οξύ που βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως τα αυγά, αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Βοηθάει στην ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, μια ορμόνη που σχετίζεται με τις αποβολές. Για αυτό και οι γυναικολόγοι συστήνουν στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, να λαμβάνουν συμπληρώματα φυλικού οξέος. τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την σύλληψη.

Η βιταμίνη C, είναι η αυτή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το DNA καθώς φαίνεται να βοηθάει και την ωορρηξία.
Βρίσκεται κυρίως σε λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως στη κόκκινη πιπεριά, τις ντομάτες, το μπρόκολο και σε φρούτα όπως οι φράουλες, τα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή.
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στον περιορισμό του οξειδωτικού στρες, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη παραγωγή ωαρίων, κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

Για τους άνδρες
Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος και τη ρύθμιση των ορμονών.
Παίζει βασικό ρόλο στην διαίρεση των κυττάρων και κατ’ επέκταση η έλλειψη ψευδαργύρου, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων ή και σε κακής ποιότητας σπερματοζωάρια. Τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες ψευδαργύρου εντοπίζονται σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, κυρίως πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης.
Η βιταμίνη C παίζει, επίσης, καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς έχει φανεί από έρευνες ότι, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη C, βοηθάει στην αύξηση των σπερματοζωαρίων έως και κατά 30%.

Το σελήνιο δρα προστατευτικά στις μεμβράνες των κυττάρων, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει με την βιταμίνη Ε. Καλές πηγές σεληνίου είναι η μαγιά μπύρας και το φύτρο σιταριού, το συκώτι, το βούτυρο, τα ψάρια, τα οστρακοειδή (στρείδια, χτένια και ο αστακός), το σκόρδο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ηλιόσποροι.
Τέλος υπάρχουν δύο αμινοξέα, η L-αργινίνη και L-καρνιτίνη που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα του σπέρματος, αλλά και τη ωρίμανση των σπερματοζωαρίων.
Τα αμινοξέα αυτά εντοπίζονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως το άπαχο μοσχάρι και χοιρινό, σε ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, στον κολοκυθόσπορο και τα ρεβίθια.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Ζιώγου, κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου