Το εντυπωσιακό βίντεο από drone με τη χιονισμένη Πάρνηθα. Σε τι κατάσταση βρίσκεται 10 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά

1012
Στα λευκά ντύθηκε η Πάρνηθα, ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας.
Παρά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, η Πάρνηθα παραμένει ο σημαντικότερος «πνεύμονας» της Αττικής, αλλά και ο βασικότερος μηχανισμός μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα που καταλήγει στην Αθήνα.
Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από το χιονισμένο βουνό της Αττικής μέσα από το βίντεο του συνεργάτη μας Up drones
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom.

Τον Ιούνιο του 2007 ξέσπασε η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα.
Η προκαταρκτική έρευνα μίλησε για εμπρησμό.
Πίσω της άφησε ανυπολόγιστες ζημιές, καίγοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.
Δέντρα και θάμνοι κάηκαν ολοσχερώς. Περίπου το 18% του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας καταστράφηκε. Ζώα, όπως χελώνες, διάφορα είδη θηλαστικών, πτηνά και ερπετά κάηκαν.
Περίπου 30 κόκκινα ελάφια είτε δεν πρόλαβαν να φύγουν από την πυρκαγιά, είτε πέθαναν από την ασφυξία.
Μια τέτοιας κλίμακας πυρκαγιά, οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας στην Αθήνα, ενώ υπάρχει και κίνδυνος πλημμύρας περιοχών της Αττικής, καθώς το νερό της βροχής δεν μπορεί να συγκρατηθεί.

Ο κόσμος αντέδρασε. Με διαδήλωση στο Σύνταγμα απαιτούσαν την αναδάσωση και την προστασία της Πάρνηθας. «Απαιτούμε να μην ξαναγίνει ποτέ. Απαιτούμε να γίνουν προσπάθειες να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί. Άνθρωποι που ως τότε βλέπαμε την Πάρνηθα απλά σαν κάτι όμορφο και δεδομένο, τώρα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση» έλεγαν.
Οι αρμόδιοι φορείς, εταιρίες, οργανισμοί, αλλά και χιλιάδες εθελοντές δραστηριοποιήθηκαν αμέσως για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Πάρνηθας, αλλά και για την αποτροπή μεγαλύτερης καταστροφής.

Ο ρόλος των εθελοντών ήταν κομβικός, καθώς χωρίς αυτούς πολλά από όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια δεν θα ήταν δυνατά.
Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την προστασία του δάσους. Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα υλοποιήθηκαν, τα οποία βοήθησαν στη συγκράτηση του επιφανειακού εδάφους και στην αποφυγή πλημμυρών.
Περίπου 5960 ξυλοφράγματα κατασκευάστηκαν, ενώ τα αντιδιαβρωτικά έργα έγιναν σε έκταση 1.913 χλμ.
Περίπου 5 χιλιάδες στρέμματα έχουν αναδασωθεί με περισσότερα από 400 χιλιάδες έλατα και μαυρόπευκα.
Παρόλο που χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να επανέλθει το δάσος, τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικά.

Με πληροφορίες από WWF 

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα που αγαπάμε. Εντυπωσιακά βίντεο drone με τις πτήσεις που σημάδεψαν το 2017