Ταξίδι πάνω από τα ποτάμια και τους παραποτάμους της Ηπείρου. Μια μοναδική πτήση που ταξιδεύει σε ειδυλλιακά τοπία (Drone)

715
Η Ήπειρος έχει αμέτρητες ομορφιές, καθώς το στοιχείο της φύσης βρίσκεται σε όλα της τα μέρη. Πέρα από τα γραφικά πετρόχτιστα χωριά, η Ήπειρος διαθέτει ποταμούς και παραποτάμους, με κρυστάλλινα νερά να «ξεδιψούν» τα δέντρα γύρω τους.

Ο Αχελώος ποταμός, το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ελλάδας. Πηγάζει νότια της Πίνδου, στις πλαγιές του όρους Περιστέρι. Διασχίζει τον κάμπο Αγρινίου και «ταξιδεύει» 200 χιλιόμετρα. Κρυστάλλινα, παγωμένα νερά, βυθισμένα μέσα στο πράσινο, είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται τον Αχελώο ποταμό.

Στην όγδοη θέση με τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, βρίσκεται ο Άραχθος ποταμός. Μήκους 143 χιλιομέτρων, πηγάζει από τη βόρεια Πίνδο και τα νερά του καταλήγουν στον Αμβρακικό κόλπο. Ένα τμήμα του ποταμού, διαρρέει στο νομό Ιωαννίνων κι ολόκληρος στο νομό Άρτας.
Οι παραπόταμοι του Άραχθου ποταμού είναι ο Καλαρρύτικος, ο Ζαγορίτικος και ο Μετσοβίτικος. Στον Άραχθο γίνονται και θαλάσσια σπορ, όπως ράφτινγκ. Το σκηνικό του ποταμού και της κοιλάδας του Άραχθου, είναι μοναδικό.

Ίσως από τους γνωστότερους ποταμούς της Ελλάδας και πόλος έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, είναι ο Αχέροντας. Από την εποχή του Ομήρου, ο ποταμός είχε ταυτιστεί με το θάνατο. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Έρμης παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στο Χάρο, για να καταλήξουν στον Άδη.
Η κάθε ψυχή έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για να τη μεταφέρουν. Ο Μένιππος, όπως αναφέρει ο Λουκιανός, ήταν ο μοναδικός που διέσχισε τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει.
Οι επισκέπτες μαγεύονται από την ομορφιά του ποταμού και της γύρω περιοχής.

Από τα 260 χιλιόμετρα του ποταμού Αώου, τα 70 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, ενώ τα υπόλοιπα 190 σε αλβανικό. Τα ορμητικά νερά του τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδας, καθώς βοηθάει στη διατήρηση της φύσης του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου.
Τα νερά του ποταμού ήταν τόσο ορμητικά, που στα μέσα της δεκαετίας του ’80 υψώθηκε φράγμα στην Πενταλωνιά, για να περιοριστεί η ορμή. Έτσι δημιουργήθηκε η ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Όλες τις εποχές του χρόνου, το τοπίο είναι μοναδικό.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school.

 

Ο Βοϊδομάτης είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων και παραπόταμος του Αώου. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Ξεχύνεται από τους πρόποδες της Τύμφης κι έτσι δημιουργείται ένας θύλακας άγριας ζωής.
Η ονομασία του Βοϊδομάτη προέρχεται από το σλάβικο Μπόντε Ματ, που σημαίνει «καλό νερό». Τα κρυστάλλινα, γαλάζια νερά του ποταμιού, του έχουν δώσει δικαίως τον τίτλο του ενός από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης.

Ο Κωκυτός ποταμός, πέρα από φυσική ομορφιά, έχει και τη δική του ιστορία στη μυθολογία. Η ονομασία του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα «κωκύω», που σημαίνει «θρηνώ».
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Κωκυτός ήταν ένας από τους ποταμούς για το δρόμο προς τον Άδη.
Στην Οδύσσεια του Ομήρου αναφέρεται ότι ο ποταμός συναντιόταν με τον Πυριφλεγέθοντα και χύνονταν στον Αχέροντα. Ο μύθος αναφέρει ότι οι ψυχές των μετανιωμένων εγκληματιών ή όσων είχαν δράσει εν θερμώ, ρίχνονταν στον ποταμό. Μετακινούνταν μεταξύ του Τάρταρου και της Αχερουσιάδος λίμνης, μέχρι να τους συγχωρέσουν τα θύματά τους, τα οποία παρακαλούσαν για συγχώρεση.

Τα παραπάνω είναι μερικοί από τους ποταμούς και παραποτάμους της Ηπείρου. Οι «θησαυροί» της Ηπείρου είναι καλά κρυμμένοι. Ανακαλύψτε τους στο παρακάτω βίντεο.

Ταξιδέψτε πάνω από τους ομορφότερους ποταμούς της Ηπείρου μέσα από το βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου και της ιστοσελίδας του Epirustravel.eu που παρουσιάζει μαγευτικά τοπία της Ηπείρου:

Διαβάστε επίσης: Quiz γεωγραφίας με γνωστά ποτάμια και λίμνες της Ελλάδας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο, που είναι η δρακολίμνη και τι ήταν ο Αχέροντας

 

Διαβάστε επίσης: Δείτε από ψηλά το χωριό της Ηπείρου που κατάφερε να μηδενίσει την ανεργία. Η βαλσαμωμένη αρκούδα στο κέντρο του χωριού (drone)