Στα σκαριά drone – ασθενοφόρα που θα σώζουν ζωές σε επείγοντα περιστατικά και θα μεταφέρουν αίμα ή όργανα για μεταμόσχευση (βίντεο)

804

Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, γνωστότερα ως drones, αποδεικνύονται σωτήρια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Σουηδοί ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν, κατά πόσο ένα drone μπορεί να ανταγωνιστεί το ασθενοφόρο, μεταφέροντας έναν απινιδωτή σε ανθρώπους, που υπέστησαν ανακοπή.
Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο ένας στους δέκα επιβιώνουν από μια καρδιακή προσβολή, όταν συμβαίνει εκτός νοσοκομείου.
Κάθε δευτερόλεπτο που περνά χωρίς περίθαλψη, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται κατά 10%.
Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, πραγματοποίησαν άσκηση σε 18 υποτιθέμενα περιστατικά ανακοπής καρδιάς.
Με ένα drone βάρους έξι κιλών, πραγματοποίησαν 18 μεταφορές ενός αυτόματου απινιδωτή, βάρους 763 γραμμαρίων, σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.
Διαπίστωσαν ότι, ο
μέσος χρόνος μεταφοράς με το drone, ήταν 5 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα, ενώ το ασθενοφόρο χρειάζεται κατά μέσο όρο 22 λεπτά.
Με τον τρόπο αυτό, κερδίζονται 16 έως 17 πολύτιμα λεπτά, για τη ζωή του ασθενούς.
«
Το drone μεταφέρει έναν απινιδωτή και ηλεκτρονικά ηχογραφημένες οδηγίες και επειδή ακριβώς φτάνει στον τόπο του συμβάντος πιο γρήγορα από ένα ασθενοφόρο, μπορεί να σώσει ζωές» , λέει ο επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χάρη στα drones, θα μπορούσε να διπλασιασθεί ή και να τριπλασιασθεί η πιθανότητα επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, ιδίως σε αγροτικές και γενικά απομακρυσμένες περιοχές.
Στη Σουηδία εκτιμούν ότι, τα ιατρικά drones-διασώστες θα είναι έτοιμα, σε ένα έως δύο χρόνια.
Άλλες χώρες προωθούν τη χρήση ιατρικών drones, για την μεταφορά δειγμάτων αίματος, οργάνων προς μεταμόσχευση κ.α.

Το “ιπτάμενο” ασθενοφόρο
Ένα απίστευτα εξελιγμένο drone σχεδιάστηκε από την εταιρεία «Argodesign» και σκοπεύει να σώσει δεκάδες ζωές στο άμεσο μέλλον.
Το συγκεκριμένο drone χαρακτηρίζεται ως «ιπτάμενο» ασθενοφόρο.
Eίναι αρκετά μικρό για να προσγειωθεί εύκολα, ακόμα και σε δρόμο με αυξημένη κυκλοφορία, σε αντίθεση με τα μεγάλα ασθενοφόρα ελικόπτερα, ενώ διαθέτει και θέση για τον τραυματιοφορέα.
«Μακάρι να το δούμε να χρησιμοποιείται για τη διακομιδή πολιτών σε νοσοκομεία και όχι για στρατιωτικούς σκοπούς ή για τη λήψη φωτογραφιών», δήλωσε ο Μαρκ Ρόλστον, ιδρυτής της επιχείρησης.
Το drone – ασθενοφόρο υπάρχει ως ιδέα, αλλά ακόμη δεν υλοποιηθεί, καθώς το κόστος ανέρχεται περίπου στις 800.000 λίρες.

Δείτε το βίντεο από τις ασκήσεις που πραγματοποίησαν οι Σουηδοί ερευνητές:

 

Διαβάστε επίσης: «Το heavy metal σώζει ζωές», λένε οι επιστήμονες. Ηρεμεί από το άγχος και διώχνει το φόβο του θανάτου