Πτήση πάνω από τα τιρκουάζ νερά της ελληνικής πολυνησίας. Ο παράδεισος που βρίσκεται περίπου 2 ώρες από την Αθήνα (drone)
Μια ανάσα από την Βόρεια Εύβοια και απέναντι από τα Καμμένα Βούρλα βρίσκονται τα πανέμορφα Λιχαδονήσια, που δεν τα αποκαλούν άδικα «Μπαχάμες της Ελλάδας».
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα επτά ακατοίκητων νησίδων ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Με τα τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά τους, τις χρυσαφένιες παραλίες και το κατάφυτο γεμάτο με ελαιόδεντρα τοπίο, τα Λιχαδονήσια είναι ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη εξόρμηση.
Ονομάστηκαν έτσι από τη μυθολογία. Η σύζυγός του Ηρακλή, Διηάνειρα, προσπάθησε να τον σκοτώσει, στέλνοντας με τον υπηρέτη του Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Ο Ηρακλής τον φόρεσε και άρχισε να πονάει σε όλο το σώμα. Οργισμένος άρπαξε τον Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Το σώμα του διαμελίστηκε σε 7 κομμάτια, που ο Ποσειδώνας μετέτρεψε σε νησίδες, τα Λιχαδονήσια. Λέγεται ότι το κεφάλι του είναι το νησί Μεγάλη Στρογγυλή.
Στην πραγματικότητα, τα νησιά είναι αποτέλεσμα ηφαιστειογενούς δραστηριότητας που έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια. Λέγεται ότι τα νησιά ήταν ενωμένα και μετά από ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ. μεγάλα κομμάτια στεριάς βυθίστηκαν, δημιουργώντας τα νησιά.
Γι’ αυτό και γύρω γύρω από τα νησιά υπάρχουν μαύρα κολλημένα πετρώματα, που εκτιμάται ότι διατηρούνται ακόμη από τότε που υπήρχε το ηφαίστειο.
Παλιότερα τα πανέμορφα νησάκια κατοικούνταν από οικογένειες ψαράδων. Τα τελευταία σπίτια εγκαταλείφθηκαν περίπου το 1960. Πλέον εκεί παραμένουν ερείπια του παλιού οικισμού που έχουν γίνει ένα με τη φύση.
Τα δυο μεγαλύτερα νησιά είναι η Μονολιά και η Στρογγυλή. Στη Μονολιά υπάρχει μια μοναδική οργανωμένη παραλία με μια καντίνα που πέρα από καφέ, σερβίρει και φαγητό. Μια ψησταριά στο πίσω μέρος, ψήνει ολοημερίς καλαμαράκια, χταποδάκια και σαρδέλα. Εκεί καταφτάνουν καθημερινά καραβάκια από τα Καμμένα Βούρλα, την Εύβοια, αλλά και από χωριά όπως οι Ράχες, το Αχλάδι και ο Καραβόμυλος.
Στη Μονολιά υπάρχει και ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο κάτοικοι των γύρω περιοχών και παρακολουθούν όλοι μαζί τη λειτουργία.
Στην κορυφή της Στρογγυλής υψώνεται ανάμεσα στα πυκνά ελαιόδεντρα που το στολίζουν ένας φάρος του 1870.
Ενδιαφέρον έχει και ο βυθός στα Λιχαδονήσια. Τα νερά αλλάζουν φορά κάθε έξι ώρες, όπως συμβαίνει και στη Χαλκίδα.
Σε κάποιο σημείο ανάμεσα στο νησιά και σε βάθος 10 μέτρων διακρίνεται ένα ναυάγιο από το 1943. Ήταν ένα γερμανικό φορτηγό πλοίο που παγιδεύτηκε στα βράχια των νησιών.
Λίγο πριν τη Μονολιά, ζει και μια οικογένεια από τέσσερις φώκιες Monachus Monachus που δραπεύτευσαν από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου. Προτιμούν το μέρος γιατί βρίσκουν πιο εύκολα τροφή. Κάθε 5-10 λεπτά βγαίνουν στην επιφάνεια για να πάρουν αέρα. Τα περισσότερα καραβάκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες στα νησιά, περιμένουν εκεί για λίγο και όσοι είναι τυχεροί, βλέπουν τις φώκιες να κάνουν βουτιές στο νερό.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από το κανάλι στο Youtube haanity με τα εξωτικά Λιχαδονήσια από ψηλά:
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom
Διαβάστε επίσης: Τα παραδεισένια δίδυμα νησάκια που βυθίζονται μέσα στο νερό κάθε απόγευμα και βρίσκονται μία ώρα από την Αθήνα (βίντεο)
Διαβάστε επίσης: Δείτε από ψηλά τα εντυπωσιακά ιαματικά λουτρά στο θεραπευτικό δάσος της Κυλλήνης. Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζουν (drone)