Μαγευτική πτήση πάνω από τα σύννεφα σε υψόμετρο 1936 μέτρων. Εκεί που ζουν αγριογούρουνα, λύκοι και ασβοί (drone)
Βίντεο drone κατέγραψε το Μενοίκιο όρος και το χωριό Σφελινός από ψηλά. Σύννεφα σκέπασαν το επιβλητικό βουνό της βόρειας Ελλάδας, δημιουργώντας εντυπωσιακές ατμοσφαιρικές εικόνες.
Το Μενοίκιο όρος βρίσκεται στα σύνορα των νομών Δράμας και Σερρών. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Μαυρομάτα που το υψόμετρό της φτάνει τα 1.936 μετρά.
Το βουνό διαθέτει σημαντική χλωρίδα και πανίδα.
Το Μενοίκιο όρος έχει ενταχθεί στις ελληνικές περιοχές ειδικής προστασίας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE – Φύση 2000.
Στην περιοχή υπάρχουν 4 διαφορετικές ζώνες βλάστησης.
Στην παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης που υπάρχει κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα, δηλαδή μέχρι τα 600 μέτρα, υπάρχουν κυρίως δάση από δρύες.
Στην επόμενη ζώνη, σε υψόμετρο από 600 μέτρα μέχρι 1600 μέτρα, αναπτύσσονται κυρίως δάση με οξιές. Δρυές, καστανιές, οστριές, φτελιές, κρανιές και προύνοι είναι μερικά από τα φυτά που συναντώνται επίσης, στα πλούσια δάση του Μενοίκιου όρους.
Σε υψόμετρο άνω των 1500 μέτρων, υπάρχουν κυρίως μικροί θάμνοι, καθώς οι δυνατοί άνεμοι, τα χιόνια και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων φυτών.
Γύρω από τα ρέματα που δημιουργούνται στο βουνό, κυριαρχούν πλατάνια, σκλήθρα και ιτές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 500 είδη φυτών υπάρχουν στο Μενοίκιο όρος, συνθέτοντας ένα τοπίο σημαντικής οικολογικής αξίας.
Παράλληλα, υπάρχει και σημαντική πανίδα με 31 είδη θηλαστικών, 15 ερπετών, 6 αμφιβίων και 132 είδη πουλιών.
Αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λαγοί, λύκοι και ασβοί φιλοξενούνται στο επιβλητικό βουνό της βόρειας Ελλάδας. Άλογα τρέχουν σε κοπάδια στα καταπράσινα λιβάδια, δημιουργώντας εικόνες που αποδεικνύουν την άγρια ομορφιά της φύσης.
Υπάρχει επίσης, πλούσια ορνιθοπανίδα με φιδαετούς, χρυσαετούς, σταυραετούς, γεράκια, μπούφους, τσαλαπετεινούς και σπίνους.
Στους πρόποδες του βουνού σε υψόμετρο 430 μέτρα βρίσκεται το μικρό γραφικό χωριό Σφέλινος.
Το χωριό έχει μεγάλη ιστορική αξία, καθώς έχουν βρεθεί τα ερείπια Ακρόπολης από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενός ρωμαϊκού κάστρου και τάφοι με πλούσια κτερίσματα.
Τα αρχαία ευρήματα όμως, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, γιατί στο παρελθόν το βουνό χρησιμοποιούνταν ως πεδίο βολής του Στρατού.
«Πετάξτε» για 2 λεπτά πάνω από τα σύννεφα που σκέπασαν το άγριο βουνό της Μακεδονίας μέσα από το βίντεο του συνεργάτη μας Danos Stories:
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone, διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom και δημιούργησε την πρώτη Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school
Διαβάστε επίσης:Το εκπληκτικό φαράγγι στις Σέρρες με τα βραχώδη βουνά, μυστηριώδεις σπηλιές και καταπράσινα τοπία (drone)