Πότε σταμάτησε η ομοφυλοφιλία να είναι ψυχιατρική ασθένεια; Ο γκέι γιατρός με τη μάσκα που άλλαξε την ιστορία

21432

Περίπου το 26% των ομοφυλόφιλων, έχουν δεχθεί λεκτική επίθεση ή τους έχουν απειλήσει με βία, λόγω της σεξουαλικής τους προτίμησης, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το “Ίδρυμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων”.
Τα περισσότερα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς, συνέβησαν σε δημόσιο χώρο και θύτες ήταν κυρίως άνδρες.
Επιπλέον το 20% των ομοφυλόφιλων και bisexual, δήλωσαν πως έχουν πέσει θύματα ρατσισμού, στο εργασιακό περιβάλλον ή στην αγορά εργασίας.
Μπορεί η ομοφυλοφιλία σε πολλές περιοχές, να παραμένει ένα θέμα που προκαλεί ρατσιστικές συμπεριφορές, αλλά την δεκαετία του ’70 για κάποιες κοινωνίες ήταν ψυχιατρικό ζήτημα, που έχρηζε ειδικής αγωγής.

O “μασκαρεμένος” ψυχίατρος
Το 1972 πραγματοποιήθηκε στο Ντάλας των ΗΠΑ, το ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης.
Στο τραπέζι των ομιλητών κάθισε και ένας άνδρας που φορούσε μάσκα και περούκα, για να κρύψει το πρόσωπό του. Όπως έλεγε ήθελε να μιλήσει για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.
“Είμαι ομοφυλόφιλος και είμαι ψυχίατρος», είπε με παραμορφωμένο ήχο μικροφώνου.
Αρχικά αναγνώρισε ότι υπήρχαν πολλοί ομοφυλόφιλοι ψυχίατροι, και ως ψυχίατροι έπρεπε να εξετάσουν προσεκτικά την δύναμη που είχαν στα χέρια τους, για να καθορίσουν την υγεία των άλλων.
“Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε, γιατί όλοι έχουμε κάτι να χάσουμε. Κάτι πιο σημαντικό από την προαγωγή στην δουλειά. Κάτι που περνά μέσα από την καρδιά του καθενός από μας: την πλήρη ανθρωπιά μας. Γιατί εάν ήταν άνετοι με την δική τους ομοφυλοφιλία θα ήταν άνετοι και με την δική μας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ικανότητα και την σοφία μας για να τους βοηθήσουμε αλλά να βοηθήσουμε και εμάς, με αυτό αυτό το μικρό κομμάτι ανθρωπιάς που ονομάζεται ομοφυλοφιλία”, είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Επικράτησε ησυχία για λίγο, αλλά μετά το κοινό σηκώθηκε όρθιο και χειροκρότησε.
Ο
 άνθρωπος αυτός ήταν ο Τζόν Φρίερ, καθηγητής ιατρικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Temple.
Μετά από αυτή την ομιλία, που ήταν η αιτία για να εξαιρεθεί η ομοφυλοφιλία, από την λίστα των ψυχικών διαταραχών, έμεινε γνωστός ως Ο Dr. Ανώνυμος.

Μέχρι τότε η ομοφυλοφιλία ήταν ψυχική ασθένεια για την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, η οποία μάλιστα την είχε εγγράψει στο επίσημο Διαγνωστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών.
Η δημοσίευση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση του κινήματος των ομοφυλόφιλων, που έκανε προσπάθειες να αλλάξει τον νόμο.
Αυτή ήταν και η αφορμή που ενέπνευσε την ομιλία του Δρ. Ανώνυμου, ο οποίος στην αρχή της καριέρας του, απολύονταν γιατί δήλωνε ομοφυλόφιλος.
Μέχρι και την ιστορική ομιλία του στο Συνέδριο, ο
ι ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές πραγματοποιούσαν μονίμως διαμαρτυρίες, στις ετήσιες συναντήσεις των ψυχιάτρων.
Το 1971, ο Φράνκλιν Κάμενι, πρωτοπόρος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, κλήθηκε από τους ψυχιάτρους να μιλήσει στο συνέδριο.
«Η Ψυχιατρική είναι ο εχθρός προσωποποιημένος.
Διεξήγαγε έναν αμείλικτο πόλεμο εξόντωσης εναντίον μας.
Πάρτε αυτό ως μια δήλωση του πολέμου εναντίον σας», είπε στους ψυχιάτρους.
Ο πόλεμος όμως, δεν ήταν απαραίτητος.
Αυτό που χρειαζόταν ήταν ένας άνθρωπος να σταθεί μπροστά στην Ψυχιατρική Ένωση και να μιλήσει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία.
Έτσι, η ακτιβίστρια Μπάρμπαρα Γκίτινγκς, κάλεσε στο τηλέφωνο τον Τζον Φρίερ.
«Χρειάζεται να έρθεις για να μιλήσεις σε πάνελ του κλάδου σου για την ομοφυλοφιλία».
Ο Δρ. Ανώνυμος όμως δεν αισθανόταν ασφαλής και γι΄αυτό ζήτησε να μιλήσει μεταμφιεσμένος.

Ένα χρόνο αργότερα η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, έβγαλε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια ομοφυλόφιλοι έγιναν «καλά» μέσα σε ένα βράδυ. Απαλλάχτηκαν από το στίγμα του ασθενή και κέρδισαν ξανά την ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού.
Ο Τζον Φρίερ κράτησε μυστική την ταυτότητα του Δρ. Ανώνυμου για 20 χρόνια, μέχρι το 1994, οπότε αποκαλύφθηκε στο συνέδριο της ψυχιάτρων στην Φιλαδέλφεια.

Διαβάστε επίσης: Το μενού των δικτατόρων. Ο Χίτλερ έτρωγε μόνο σούπα με πουρέ πατάτας, ο Τσαουσέσκου «χωριάτικη» και ο δικτάτορας της Ουγκάντα 40 πορτοκάλια την ημέρα