Πόσο επικίνδυνο είναι το αλλεργικό άσθμα; Πώς θα ανακουφιστείτε και θα προλάβετε τις αλλεργίες

995

Ο ένας στους τρεις Έλληνες υποφέρει από τουλάχιστον μία αλλεργία, ενώ περίπου 1 στους 10 πάσχει από άσθμα.

Πρόκειται για χρόνια αναπνευστική νόσο που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και σύσπαση των αεραγωγών, που οδηγεί σε μειωμένη ροή αέρα προς τους πνεύμονες.
Το 80%
των περιπτώσεων άσθματος οφείλεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες, ενώ μόνο το 20% έχει άλλη παθολογική αιτιολογία.
Το άσθμα εκδηλώνεται με δύσπνοια, ξερό βήχα, βάρος στο στήθος και σφύριγμα κατά την αναπνοή.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν σε ένταση, ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι το άσθμα και μπορεί να εκδηλώνονται εποχιακά ή να παρατηρούνται, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Το άσθμα συνήθως, εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία και σε άτομα μέχρι την ηλικία των 30 ετών, ενώ είναι πιο σπάνιο να εκδηλώσει κάποιος αλλεργικό άσθμα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η διάγνωση

Τα πιο συνήθη αλλεργιογόνα που ευθύνονται για το αλλεργικό άσθμα είναι η γύρη των λουλουδιών ιδιαίτερα την άνοιξη, τα ακάρεα της σκόνης, οι μύκητες της μούχλας που βρίσκονται σε σημεία με υγρασία, αλλά και ουσίες που βρίσκονται στο τρίχωμα των κατοικίδιων.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος, είναι να διαγνώσει ότι πρόκειται για άσθμα και ότι τα συμπτώματα, δεν οφείλονται σε κάποια άλλη αιτία.

Αρχικά ο γιατρός θα λάβει ένα καλό ιατρικό ιστορικό, για να αξιολογήσει την κατανομή των συμπτωμάτων.
Στην συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε κλινική εξέταση και σπιρομέτρηση.
Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για άσθμα, τότε καλό θα είναι να

ακολουθήσουν αλλεργικά τεστ και εξετάσεις αίματος, με σκοπό την ταυτοποίηση των αλλεργιογόνων, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης.

Η θεραπεία

Το πρώτο βήμα για την θεραπεία του άσθματος είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου, εφόσον αυτό είναι εφικτό, όπως στην περίπτωση απομάκρυνσης του κατοικίδιου από το σπίτι.
Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις το αλλεργιογόνο βρίσκεται στον αέρα που εισπνέουμε, οπότε εκεί θα πρέπει να χορηγηθεί θεραπεία ανάλογη με το σύμπτωμα.
Η θεραπεία περιλαμβάνει εισπνεόμενα φάρμακα και αντισταμινικά χάπια, τα οποία μειώνουν ή εξαλείφουν τα συμπτώματα, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Εάν συμπτώματα επιμένουν, τότε το άτομο θα πρέπει να υποβληθεί στα αλλεργικά εμβόλια, την λεγόμενη ανοσοθεραπεία.
Πρόκειται για ενέσιμη αγωγή που γίνεται μια φορά τον μήνα.
Ωστόσο, η θεραπεία διαρκεί από 3 έως 5 χρόνια, γεγονός που την καθιστά δύσκολη στην συμμόρφωση.

Πώς θα «νικήσετε» τα αλλεργιογόνα στο σπίτι
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιοριστεί η έκθεση αλλεργιογόνων στο σπίτι.

  • Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει να φροντίζετε να απομακρύνετε τακτικά την σκόνη από έπιπλα, χαλιά και μοκέτες.
  • Καλό είναι να αλλάζετε σεντόνια μία φορά την εβδομάδα, τα οποία πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες και να σιδερώνονται για να σκοτώνονται τα ακάρεα. Επίσης υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά καλύμματα για τα ακάρεα, για τα μαξιλάρια και το στρώμα.
  • Εάν το υπόγειο ή το σπίτι έχει υγρασία και μούχλα, καλό θα είναι να εγκαταστήσετε έναν αφυγραντήρα, ώστε να ξεράνει την ατμόσφαιρα.
    Επίσης, το ανοιχτό φως στο υπόγειο μπορεί να σκοτώσει την μούχλα, η οποία χρειάζεται σκοτάδι και υγρασία για να αναπτυχθεί.
  • Εάν είστε αλλεργικοί σε τρίχωμα ζώων και έχετε κατοικίδιο στο σπίτι, προσπαθήστε να το κρατήσετε σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού.
  • Εάν η γύρη σας προκαλεί αλλεργία, τότε προσπαθήστε να αποφύγετε να βγαίνετε έξω συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά, δηλαδή νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.
  • Επίσης, καλό είναι να διατηρείτε το μπαλκόνι ή την αυλή σας σε καλή κατάσταση, σκουπίζοντας τους σωρούς από σαπισμένα φύλλα και ελέγχοντας τις υδρορροές, καθώς αυτά είναι μερικά μέτρα που θα κρατήσουν την εξωτερική υγρασία υπό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: Οι πόνοι στον κόλπο κατά τη σεξουαλική επαφή, που «φρενάρουν» την απόλαυση. Από που προέρχονται και πως αντιμετωπίζονται