Μαστίχα Χίου. Τα αρωματικά δάκρυα του δέντρου με τις 70 θεραπευτικές ιδιότητες. Τα συστατικά της παραμένουν άγνωστα
Η μαστίχα είναι ένα αποκλειστικά ελληνικό προϊόν, που χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.500 χρόνια ως φάρμακο, για ανακούφιση από κοιλιακούς πόνους και πεπτικά έλκη.
Από την αρχαιότητα έγινε γνωστή, γιατί αξιοποιούνταν στην μαγειρική, στην ποτοποιία, στην οδοντιατρική αλλά και την ζωγραφική.
Οι πρώτες αναφορές έγιναν τον 5ο αιώνα π.Χ. από τον Ηρόδοτο, που έλεγε ότι, οι Έλληνες μασούσαν το δάκρυ του μαστιχόδεντρου.
Στην αρχαία Ελλάδα, αναφέρθηκαν στις ευεργετικές της ιδιότητες ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός και ο Θεόφραστος.
Η χημική σύσταση της ρητίνης και του μαστιχέλαιου, έχουν αναλυθεί και κάποια συστατικά έχουν απομονωθεί και ταυτοποιηθεί.
Παρ’ όλα αυτά, η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου, δεν είναι ακόμα γνωστή.
Τα μαστιχόδεντρα
Για να παραχθεί η μαστίχα, χαράσσεται (κεντιέται όπως λένε οι ντόπιοι), ο κορμός και τα κλαδιά του δέντρου, με ένα μικρό, αιχμηρό, σιδερένιο εργαλείο, που ονομάζουν κεντητήρι.
Τα μέρη του δέντρου που χαράσσονται, αρχίζουν να βγάζουν ένα κολλώδες υγρό, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να σταθεροποιηθεί.
Τα πρώτα δάκρυα, έχουν κρυσταλλική μορφή και η γεύση τους είναι πικρή, όμως μετά από μερικές μέρες, αποκτούν το χαρακτηριστικό άρωμα της μαστίχας.
Από τα δάκρυα του μαστιχόδεντρου παρασκευάζεται η μαστίχα σε σκόνη, το μαστιχέλαιο, το μαστιχόνερο και οι τσίχλες.
Ευεργετικές ιδιότητες
«Περισσότερες από 70 είναι οι θρεπτικές ουσίες, που περιέχονται στο δάκρυ της μαστίχας και στα παράγωγά του», λένε οι ερευνητές.
Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Πολυφαινόλες που περιέχονται στη μαστίχα έχει αποδειχθεί ότι, καταπολεμούν παθογόνα βακτήρια, όπως το escherechia coli και το staphylococcous aureus.
Στοματική υγιεινή
Η μάσηση της μαστίχας Χίου, αυξάνει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων, που πραγματοποιούν αυτοκαθαρισμό του στόματος.
Ουσίες της μαστίχας, προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα και την πλάκα, ενώ διώχνουν την κακοσμία.
Πεπτικό σύστημα
Σύμφωνα με γαστρεντερολογικές μελέτες, η μαστίχα Χίου σε ελεγχόμενες ποσότητες, έχει θεραπευτική δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (βακτηρίδιο που προκαλεί διαταραχή στο πεπτικό σύστημα) και κατά του στομαχικού έλκους.
Νόσος του Crohn
Μετά από χορήγηση μαστίχας Χίου σε ασθενείς με τη νόσο του Crohn (χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα), οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τα συστατικά της συμβάλλουν στην ύφεση της ασθένειας.
Καρδιαγγειακά
Προστατευτική είναι η δράση της μαστίχας από καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και της λιποπρωτείνης.
Αντικαρκινική δράση
Μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, δείχνουν πως η μαστίχα ενεργεί ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, του παγκρέατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του στόματος.
Διαβάστε επίσης: Μπουγάτσα. Το «φαγητό των φτωχών» που χορταίνει, γλυκαίνει και παχαίνει. Το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες του ’22