Φυτά στο μπαλκόνι που διώχνουν τα κουνούπια. Καλλιεργούνται εύκολα, δίνουν χρώμα στο χώρο και γεύση στα φαγητά

16799

Μέντα ή δυόσμος
Τα δύο αυτά φυτά είναι γνωστά λόγω της έντονης μυρωδιάς τους, η οποία δρά αποτελεσματικά ενάντια στα κουνούπια και τα κάνει χρήσιμα και στη μαγειρική.
Μπορούν εύκολα να διατηρηθούν σε μικρή ή μεγάλη γλάστρα και να διακοσμήσουν το μπαλκόνι ή την κουζίνα που θα τα φιλοξενεί.
Το άρωμά τους έχει χαλαρωτική ιδιότητα και με ένα άγγιγμα τα κουνούπια μένουν μακριά, το δέρμα καθαρίζει από κοκκινίλες ενώ η διάθεση  βελτιώνεται.

Αρμπαρόριζα
Είναι λουλούδι εύκολο στην καλλιέργεια που αντέχει σε υψηλή  θερμοκρασίες αρκεί να μην διψάει.
Η περιποίηση της αρμπαρόριζας είναι απλή όμως η προστασία από τα έντομα που παρέχει, πολύτιμη.
Η μυρωδιά της θυμίζει λιβάνι και τα κουνούπια την αντιπαθούν ιδιαίτερα ενώ όποιος την έχει στο μπαλκόνι του την καμαρώνει για το φωτεινό της χρώμα.

Βασιλικός
Στην αυλή της γιαγιάς, στο καφέ της γειτονιάς, στον κήπο της πολυκατοικίας και σε πολλά άλλα μέρη βρίσκει κανείς τον βασιλικό.
Λίγα φυλλαράκια του αρκούν για να απογειώσουν τη μαγειρική και η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο στην κουζίνα, στέλνει τα κουνούπια μακριά.
Με καθημερινό πότισμα και ήλιο θα κρατάει τα ζωύφια σε απόσταση.

Δεντρολίβανο
Το φυτό με την ιδιαίτερη μυρωδιά και τα μυτερά κλωνάρια προστίθεται σε πιάτα με κρέας ή ψάρι, όμως η χρήση του είναι διπλή.
Απωθεί, επίσης, τα κουνούπια και τα υπόλοιπα ζωύφια του καλοκαιριού  που έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή ήδη από την Άνοιξη.
Χρειάζεται μόνο μια γλάστρα να το φιλοξενήσει στο μπαλκόνι και τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει αυτό.

Λεβάντα
Το μοβ λουλούδι με την ευχάριστη μυρωδιά χρησιμοποιείται ως μαλακτικό σε ρούχα, ως αποσμητικό χώρου και το έλαιό του χαλαρώνει τις αισθήσεις.
Τα μαραμένα φύλλα του φυτού κρατούν τον σκόρο μακριά από τα μάλλινα ρούχα τον χειμώνα και το καλοκαίρι χρησιμεύει σαν εντομοαπωθητικό.
Η λεβάντα είναι ανθεκτική στην υψηλή και χαμηλή θερμοκρασία αρκεί να βλέπει τον ήλιο καθημερινά.

Λουίζα
Το άρωμα αυτού του φυτού θυμίζει λεμόνι γι’ αυτό αποκαλείται και λεμονόχορτο.
Πέρα από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που το κατατάσσουν στα τοπ αφεψήματα, χρησιμοποιείται και γα την κατασκευή πολλών εντομοαπωθητικών σπρέι του εμπορίου.
Μια γλάστρα με Λουίζα έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στην αγορά καθώς τα κουνούπια αποφεύγουν το λεμόνι.

Κατηφές
Τα φύλλα του κατηφέ εκτός από όμορφο χρώμα, έχουν και μια ουσία που χρησιμοποιείται στα φυτοφάρμακα και μυρίζει περίεργα.
Αυτή η περίεργη μυρωδιά δεν αρέσει στα κουνούπια, γι’αυτό και δε θέλουν καμία επαφή με τον κατηφέ.

Σιτρονέλλα
Όλα σχεδόν τα αντικουνουπικά σπρέυ, κεριά, εντομοαπωθητικά στικ, κάποιες ενυδατικές καλοκαιρινές λοσιόν και αρώματα σώματος έχουν σιτρονέλλα, καθώς είναι το No1 φυτό με δράση ενάντια στα κουνούπια.
Όποιος την φυτέψει και την διατηρεί στο σπίτι του, είναι ξέγνοιαστος γιατί τα κουνούπια δεν θέλουν την  «παρέα» του.

Διαβάστε επίσης: Δάφνη, ευκάλυπτος, μουρζιά. Τα βότανα που θεράπευαν τη στειρότητα, βοηθούσαν στη γέννα και αντιμετώπιζαν την υστερία