Έμφραγμα, εγκεφαλικό ή κρίση πανικού; Μια σύγχρονη διαταραχή που αφορά όλο και περισσότερους. Πως τη διαχειριζόμαστε
Η ανάσα στενεύει…η καρδιά χτυπάει σαν τρελή…ένας κόμπος σφίγγει το στομάχι…συμπτώματα που δεν θα ανησυχούσαν κάποιον άνθρωπο υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά φαίνονται απειλητικά για κάποιον που έχει υποστεί κρίση πανικού.
Η κρίση πανικού είναι μια τεράστια δόση συσσωρευμένου άγχους, που “σκάει” σε μια δεδομένη στιγμή και συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις, με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει τον έλεγχο και να κυριεύεται από τον φόβο ότι θα πεθάνει ή ότι θα τρελαθεί.
Άλλοι νομίζουν ότι ο κλοιός στενεύει ή ότι η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.
Οι κρίσεις πανικού έρχονται ξαφνικά, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Μπορεί, όμως, να συνδέονται με συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα να εκδηλώνονται σε περιόδους μεγάλης έντασης, άγχους ή θλίψης. Ίσως και λίγες μέρες μετά από μια δυσάρεστη εμπειρία.
Τα συμπτώματα ορισμένες φορές είναι ιδιαίτερα έντονα και πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για άγχος, αλλά πιστεύουν ότι παθαίνουν έμφραγμα ή κάτι άλλο εξίσου σοβαρό.
Συνήθως δεν διαρκεί πολύ ώρα.
Όμως αρκετοί πηγαίνουν από τον ένα γιατρό στον άλλον, προκειμένου να δουν τι τους συμβαίνει και ξεκινά ένας γολογοθάς επαναλαμβανόμενων εξετάσεων για να βρουν από τι πάσχουν.
Μετά την ταλαιπωρία των αλλεπάλληλων εξετάσεων και ελέγχων και αφού οι γιατροί δεν βρίσκουν κάποια οργανική αιτία, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κρίση πανικού.
Δεν είσαι μόνος!
Τα στατιστικά δείχνουν ότι 1 στους 10 έχει πάθει κρίση πανικού. Συνήθως αφορά γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ έντονα ενώ η συχνότητα διαφέρει. Μπορεί κάποιος να παθαίνει κρίση πανικού μια φορά το μήνα ή ακόμα και 20 φορές την ημέρα.
Συμπτώματα
Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν από 5 έως 10 λεπτά και περιλαμβάνουν:
ταχυκαρδία, έντονο πόνο στο στήθος, αρρυθμίες, μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα στα άκρα, αίσθημα ζάλης, έντονη δύσπνοια, τρέμουλο στα άκρα, ρίγη και εφίδρωση.
ψυχολογικά συμπτώματα
φόβος θανάτου, φόβος απώλειας ελέγχου, κλάμα, δυσκολία στην συγκέντρωση και στην αναπνοή, κατάθλιψη.
Πρώτες βοήθειες στην κρίση πανικού
Οι ειδικοί προτείνουν μερικές τακτικές που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει για να ελέγξει το φόβο ή τα άλλα συμπτώματα.
Ασκήσεις αναπνοής
Η αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση. Μια τεχνική είναι η επιβράδυνση της αναπνοής, εισπνέοντας βαθιά και αργά από το στόμα και εκπνέοντας από την μύτη. Επίσης χρήσιμη είναι η αναπνοή μέσα σε χαρτοσακούλα.
Σε μια κρίση πανικού αυξάνεται το οξυγόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχυκαρδία και έντονο σφίξιμο στο κεφάλι.
Η αναπνοή σε χαρτοσακούλα στην ουσία βοηθά το άτομο να εισπνεύσει τον αέρα που εκπνέει, που σημαίνει λιγότερο οξυγόνο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα την ρύθμιση των επιπέδων οξυγόνου στον οργανισμό.
Αλλαγή σκέψης
Αν κάποιος πάθει κρίση πρέπει να σκέφτεται ότι είναι περαστική και δεν θα κρατήσει για πάντα.
Οι θετικές σκέψεις βοηθούν καθοριστικά. Η κρίση δεν προκαλεί έμφραγμα, εγκεφαλικό, αιφνίδιο θάνατο. Κρατάει λίγα λεπτά. Υπομονή.
Απόσπαση προσοχής
Αν κάποιος πάθει κρίση και φοράει λαστιχάκι στο χέρι καλό είναι να το σφίξει μέχρι να νιώσει λίγο πόνο. Αυτό θα του αποσπάσει την σκέψη από την ιδέα του θανάτου και θα στρέψει την προσοχή του στο αίσθημα του πόνου.
Με τον ίδιο μηχανισμό μπορεί να λειτουργήσει και το ανάποδο μέτρημα, από το 10 έως το 1, γιατί το μυαλό επικεντρώνεται στην αλληλουχία των αριθμών και ξεχνά για λίγο τα συμπτώματα του πανικού.
Στην περίπτωση όμως που οι κρίσεις εμμένουν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα ένας ειδικός επιστήμονας μπορεί να βοηθήσει πιο ουσιαστικά. Η ψυχοθεραπεία θα αναδείξει τα βαθύτερα αίτια που κρύβονται πίσω από το άγχος, αλλά και θα αποδυναμώσει τις αρνητικές σκέψεις και τις συμπεριφορές που προκαλούν και κλιμακώνουν το αίσθημα του πανικού.