Τόνοι πετρελαίου στη θάλασσα, νεκροί και τραυματίες. Μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στην Ελλάδα.

2660

Δεν είναι η πρώτη φορά που διέρρευσε πετρέλαιο στις ελληνικές θάλασσες με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, χιλιάδες τόνοι πετρελαίου έχουν καταλήξει στη θάλασσα τα τελευταία 50 χρόνια.

Πύλος 1980 – 1993
Το Φεβρουάριο του 1980 έγινε έκρηξη του τάνκερ «Irene’s Serenade» στο λιμάνι της Πύλου, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και τον θάνατο δυο ναυτικών.
Η έκρηξη προκλήθηκε από τη δημιουργία σπινθήρα λόγω τριβής της άγκυρας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αερίων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 40.000 τόνοι πετρέλαιο κάηκαν, 35.000 τόνοι διέρρευσαν στη θάλασσα, ενώ ακόμη 25.000 τόνοι εξατμίστηκαν.
Τον Οκτώμβριο του 1993, διέρρευσαν 800 τόνοι πετρελαίου από το πετρελαιοφόρο «Iliad».
Όταν δύτες προσπάθησαν να δουν τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στον πυθμένα της θάλασσας, εντόπισαν σημάδια από την προηγούμενη διαρροή.

Ελευσίνα 1994
Τον Οκτώμβριο του 1994, το πετρελαιοφόρο «La Guardia» έπαθε ατύχημα κατά την εκφόρτωση των φορτίων στον Ασπρόπυργο. Εκτιμάται ότι 400-800 τόνοι πετρελαίου κατέληξαν στον Κόλπο της Ελευσίνας.
Η πετρελαιοκηλίδα σε συνδυασμό με τα τοξικά απόβλητα που ρίχνονται στον Κόλπο της Ελευσίνας, ενίσχυσε το πρόβλημα της ρύπανσης που υπάρχει στην περιοχή.

Σαρωνικός 1996
Τον Αύγουστο του 1996 το πετρελαιοφόρο «Kriti Sea» έπαθε ατύχημα στα διυλιστήρια της Motor Oil στους Άγιους Θεοδώρους κατά τη φορτοεκφόρτωση, διαρρέοντας 300-500 τόνων στη θάλασσα. Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε μέχρι τις ακτές της Αίγινας και στο Αγκίστρι.

Εύβοια 2000
Τον Σεπτέμβριο του 2000 περίπου 700 τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν από το φορτηγό πλοίο «Eurobulker X» στο Λευκαντί Ευβοίας.
Το πετρέλαιο έφτασε και στις γύρω ακτές, παρά το γεγονός ότι σφραγίστηκαν άμεσα οι δεξαμενές του πλοίου.
Κατά τη διάρκεια φόρτωσης φορτίου τσιμέντων το πλοίο κόπηκε στα δύο. Ένας Ουκρανός ναυτικός έχασε τη ζωή του και τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα μέλη του πληρώματος. 

 

Sea Diamond 2007
Τον Απρίλιο του 2007 το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond με 1.153 επιβάτες και 390 μέλη του πληρώματος προσέκρουσε σε ξέρα στον όρμο των Φηρών της Σαντορίνης και βυθίστηκε στον Αθηνιό, το λιμάνι της Σαντορίνης, 10 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πρόσκρουσης. Όλοι οι επιβάτες διασώθηκαν, εκτός από τον 45χρονο Γάλλο Ζαν Κριστόφ Αλέν και την 16χρονη κόρη του, οι σοροί των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ.
Το κρουαζιερόπλοιο περιείχε περισσότερους από 300 τόνους μαζούτ και μεγάλες ποσότητες τοξικών και επικίνδυνων ουσιών.
Το Sea Diamond βρίσκεται ακόμη εκεί, ρυπαίνοντας καθημερινά τη θάλασσα, καθώς συνεχίζουν και αναβλύζουν έλαια, χημικά και πετρελαιοειδή.

Με πληροφορίες από Greenpeace

Διαβάστε επίσης: Φάλαινα βρέθηκε νεκρή με 30 σακούλες στο στομάχι της. Περισσότερα από 100.000 θαλάσσια ζώα πεθαίνουν ετησίως από πλαστικά